9 мита за настинката

Препоръчваме Ви:






Студеното време е сезонът на настинките. Повечето хора, особено възрастните и малките деца, както и тези, които водят застоял живот, са абонирани за настинката и грипа. Ако сте от тях, вероятно имате свои методи за лекуване, от които се възползвате веднага, след като усетите първите симптоми на болестта. Много от тях обаче се оказват погрешни заради разпространените митове. Вече ви запознахме с десетте мита на грипа, а сега можете да видите няколко погрешни схващания за настинката.



1. Изпотяване за излекуване

Направи ли сме всичко, както са ни казали: проветрили сме стаята, в която стоим, приготвили сме топъл чай, облекли сме дебели дрехи, покрили сме с кърпа главата си и правим инхалация с билки, с надеждата да се изпотим, а продължаваме да се чувстваме ужасно. Оказва се, че този способ за лекуване не е ефективен. Единствената полза, която може да имате от изпотяването, е това, че се борите с част от симптомите и може би ще се почувствате временно малко по-здрави.

2. Рискове от ваксините

Противогрипните ваксини и препаратите срещу грип не могат да ви помогнат, ако имате обикновена настинка. Що се отнася до ваксините, много хора вярват, че могат да хванат грип при ваксиниране. Този мит идва от погрешното схващане, че противогрипната ваксина съдържа отслабена форма на грипния вирус. Всъщност тя съдържа само компонент от него, а не целия вирус.

3. Слаба имунна система

Отслабената имунна система не увеличава риска от настинка, макар че може да повлияе върху процеса на оздравяване. Проучванията в тази сфера показват, че напълно здравите хора и тези, които имат здравословен проблем имат еднаква чувствителност към настинките. Същото проучване е доказало, че ако вирусът се приложи директно върху носната лигавица, 95% от пациентите се заразяват, но само 75% проявяват някакви симптоми на настинка. Това се нарича асимптоматична инфекция.

4. Витамин С
Мит е, че приемането на големи количества витамин С и цинк може да предотврати или излекува настинката. Въпреки че е добра идея да се вземат допълнително витамини и минерални добавки, те нямат пряк ефект върху вируса. Вместо да се тъпчете с добавки в офиса, по-добре е да си останете вкъщи и да си починете добре, тъй като това е най-доброто лекарство срещу настинката.

5. Студеното време

През зимата хората сякаш се разболяват по-често и това поражда мита, че причината е в студеното време. Всъщност фактите показват, че хората се разболяват много повече през пролетта и есента. Това е така защото през зимния период вирусът е в латентно състояние и се активизира през по-топлите месеци. Ако има причина, поради която студеното време е виновно за честата заболеваемост, то тя е натъпкването на много хора в тесни помещения за по-дълго време, което способства за лесното заразяване.

6. Не пийте мляко

Много хора смятат, че не трябва да пият мляко, докато са болни, защото знаят, че млякото активизира натрупването на слуз върху лигавиците. Всъщност това не е вярно, така че можете да консумирате колкото искате мляко, без това да оказва някакво влияние върху настинката ви.

7. Целувка със заразени

Съществува популярен мит, че при целувка с човек, който е заразен, вие също ще се разболеете. Фактите показват, че количеството вируси в устната кухина и върху устните е нищожно малко. Според експерти много по-опасни за заразяване са секретите от носа, така че не пипайте с мръсни ръце устата, носа и очите.

8. Настинка от студ
Сигурно сте чували да казват, че за да не ви хване настинка, не трябва излизате навън на студено с мокра или влажна коса. Истината е, че веднъж влезе ли в контакт с вашия организъм, вирусът вероятно ще ви разболее и няма значение дали времето навън е топло, студено, горещо или сухо. Студът обаче може постепенно да отслаби съпротивителните ви сили и това да ви направи по-уязвими на симптомите на настинката, затова не излизайте в студа без шапка и ръкавици.

9. Симптомите не трябва да се лекуват

Много хора смятат, че симптомите на настинка, хрема, кашлица и прочее, са предназначени да им помогнат да се излекуват по-бързо и затова не трябва да се лекуват. Вярно е, че високата температура например убива вирусите и не трябва да се сваля, ако не е твърде висока, но повечето симптоми няма да ви помогнат да се излекувате по-бързо. Всъщност чрез кихане и кашляне се отделят секрети, чрез които се разпространяват вирусите, затова лекарствата не са толкова лоша опция.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *