Защитете кожата от студа

Препоръчваме Ви:

 

 

 

 

Студените месеци са изпитание за целия организъм, но кожата е един от органите, които са най-уязвими на студа. Повечето хора имат чувствителна и суха кожа, даже ако по принцип кожата им е нормална или мазна. Студеното време и вятърът изсушават и дразнят кожата, отнемат от мазнината й и я зачервяват. Устните са не по-малко уязвими, тъй като те не произвеждат собствена мазнина. Експерти съветват как да се грижите за кожата си в студените дни и как да я предпазвате от хапещия студ. Трите основни фактора за грижа за кожата са:

*  Къпане. Кожата не само на лицето, но и на тялото трябва да се мие по-рядко в студените дни, особено ако имате суха кожа. Вместо сапун или стандартен гел за къпане, използвайте такъв в овлажняващи агенти. Водата трябва да е топла, но не гореща, тъй като горещата вода изсушава кожата, а и по този начин химическите вещества от водата, с които тя е преработвана, могат да попаднат в организма по-лесно, чрез вдишване.

* Овлажняване. Откритите части трябва да се намазват с крем преди всяко излизане, половин-един час преди да излезете. Съхранявайте крем за ръце навсякъде – до компютъра, в колата, на нощната масичка. Така ще можете да намазвате ръцете си редовно с крем. Използвайте го след измиване на ръцете и преди да излезете на студено. Ако използвате маски за лице, добре е да разредите маските за почистване, за ексфолиация и с антибактериален ефект, и да употребявате козметика с витамини и с подхранващи съставки.

* Защита от слънцето. Макар в студа да носите повече дрехи, някои части на тялото – лицето и ръцете, са открити и са уязвими на студа. Нанасяйте крем за защита от слънцето, особено ако навън има сняг. Снегът отразява силната светлина. Защитете устните с балсам със SPF поне 10-20.

Вижте няколко съвета за ежедневните грижи за кожата:

1. Редуцирайте времето за душ до 4-5 минутки. Използвайте топла вода и мек продукт за измиване на кожата. Сапуните и ексфолиращите гелове, които използвате през топлите месеци не са подходящи за студа, тъй като кожата е раздразнена и изтънена. Измивайте със сапун само върху зоните, които се замърсяват най-често, ръце, крака, подмишници.

2. Погрижете се за устните. Нанасяйте балсам за устни всеки път, щом усетите устните си сухи. Балсамите не позволяват влагата да се изпари. Вечер можете да правите овлажняващи маски на устните с малко течен пчелен мед – нанесете и оставете да подейства 10-20 минути.

3. Добавете в менюто си омега 3 мастни киселини. Те могат да се поемат под формата на таблетки или чрез рибни ястия. Борят се с възпаленията и подхранват кожата. Включете в менюто и храни, богати на витамин Е, ядки и растителни масла, тъй като този витамин защитава кожата от загуба на влага.

4. Използвайте овлажнител за въздуха. През студените месеци са включени много отоплителни уреди, които изсушават въздуха. Използвайте в стаите, в които работите, спите или релаксирате малък овлажнител за въздух. Сухият въздух изсушава кожата и лигавиците, а организмът е по-чувствителен на атаките на вируси и микроорганизми. Можете да използвате и растения, поставени из стаята, както и съдове с вода върху радиаторите.

5. Овлажнявайте кожата ежедневно. Нанасяйте подхранващ крем, а вечер можете да масажирате кожата с растителни масла – бадемово, жожоба, арганово, авокадово, от пшеничен зародиш. Пийте много вода и сокове, за да овлажнявате тялото отвътре.

6. Редуцирайте миенето на косата. В студените дни можете да редуцирате измиването на косата до един-два пъти в седмицата, тъй като скалпът произвежда по-малко мазнина и пот. Ако имате нужда да измиете косата си, нанесете шампоан само един път или изплакнете само с топла вода.

7. Използвайте недразнещи материи. Вълнените тъкани могат да раздразнят кожата, ако се допират директно в нея. Обличайте дрехи от вълна само върху долно бельо, като е добре да използвате тъкани от памук, които не задържат отделената пот от кожата. Вълнените шапки могат да увредят косата.

8. Предпазете се срещу вирусите
Студените дни са много подходящи за разпространение на вируси и болести, а кожата е един от секторите в тялото, през които могат да преминат бактерии, ако не се погрижите за здравето й. Според някои статистики осемдесет процента от инфекциите се предават чрез докосване на замърсени повърхности – копчета, парапети, врати, кранчета и чрез ръкостискане с хората. Микроорганизмите могат да атакуват тялото през открити рани, както и през лигавиците на устата, носа и очите. Това обикновено се извършва чрез допир с ръце, които са замърсени. Измивайте ръцете си редовно, опитвайте се да не докосвате повърхности, които са пипани от много хора, използвайте редовно антибактериални кърпички и нанасяйте редовно крем за ръце. За да предпазите кожата на ръцете си, носете ръкавици навън и по време на домакинстване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *