Ананасът – здравословни ползи, рискове и хранителна стойност

Препоръчваме ви:

Шишарковиден отвън, сладък отвътре, ананасът е един от фантастичните плодове. Ананасът принадлежи към семейството на бромелиадите, като един от малките представители, които раждат плодове. В действителност плодът е комбинация от малки горски плодчета, събрани заедно около централно ядро.

Хранителни ползи от ананаса

Хранителните ползи от консумацията на ананас са възхитителни, подобно на структурата му. Ананасите съдържат изключително високо количество витамин С и манган. Тези тропически изкушения са и добър източника на важни за организма фибри, както и на ензимът бромелаин.

Освен високите стойности на манган, който подпомага антиоксидантните защитни сили, ананасите съдържат големи количества тиамин, витамини от групата В, които се занимават с производството на енергия. За цялата си сладост, една чаша парченца от ананас съдържа само 82 калории. Ананасите не съдържат вредни мазнини, холестерол и са с ниско съдържание на натрий. Не е изненадващо, че съдържат фруктоза (около 16 грама в една чаша плод).

Хранителна информация в една порция от 112 грама:

– Мазнини – 0 гр.

– Въглехидрати – 13гр. (4% от препоръчителен дневен прием – ПДП)

– Холестерол – 0 мг.

– Фибри – 1 гр. (4% от ПДП)

– Натрий – 10мг.

– Захари – 10гр.

– Калий – 120 мг. (3%)

– Протеин – 1 гр.

– Витамин А – 2%

– Калций – 2%

– Витамин С – 50%

– Желязо – 2%

Трябва да знаете, че хранителния профил на консервите от ананас е доста по-различен от този на суровия. Освен че количеството на захар е по-високо, поради добавената за сироп такава, обработеният ананас съдържа по-малко витамини и минерали. Ако все пак предпочитате да консумирате консервиран плод, стремете се към този, който е в собствен сос, там количеството добавена захар е по-ниско или отсъства.

Здравословните ползи от ананаса

Ананасът съдържа половината от препоръчителната дневна доза витамин С. Витамин С е основен водоразтворим антиоксидант, който се бори с увреждането на клетките. Ето защо за този витамин се смята, че е особено полезен в борбата с проблеми на сърдечно-съдовата система или при болки в ставния апарат.

Ананасът ви помага да сте високи и силни. Плодът съдържа почти 75% от препоръчителната дневна стойност на минерала манган, който е от съществено значение за развитието на здрави кости и съединителна тъкан. Според изследване, проведено през 2014 година, манганът, в комбинация с други минерали, може да бъде полезен за предотвратяване на остеопороза при жени, които са преминали през менопауза.

Ананасът може да помогне за намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация, заболяване, което засяга очите при по-възрастните хора. Това свойство се приписва основно заради високото количество витамин С, както и заради антиоксидантите, които съдържа.

Подобно на много други плодове и зеленчуци, ананасът съдържа диетични фибри, което е от съществено значение за поддържане на здравето на вашата храносмилателна система. Друга полза е свойството на ензима бромелаин, съдържащ се в ананасите, да разграждат протеините и по този начин да улесняват храносмилането.

Благодарение на сложна смес от вещества, които се извличат от сърцевината на ананаса (по-специално бромелаина), ананасът спомага за намаляване на някои възпаление, както и да редуцира растежа на тумори. Бромелаинът спомага при лечение и на остеоартрит.

Поради високите нива на бромелаин, ананасите са добър помощник за намаляване на прекомерната коагулация на кръвта. Освен това, плодът е добър помощник при възпаления на синусите, настинки или алергии, тъй като спомага за намаляване на образувалата се слуз в носната кухина и гърлото.

Трябва да знаете още, че наред с ползите, прекомерната консумация на ананас крие и някои рискове. Ако хапнете твърде много, това може да доведе до болезненост в устата, включително на устните, езика и зъбите. Твърде високият прием на ананас, може да предизвика диария, гадене, повръщане и болки в корема, дължащи се на предозиране с витамин С. високите количества бромелаин може да предизвикат кожни обриви, повръщане, диария, обилен цикъл. Особено внимание с количеството ананас трябва да обръщат хората, приемащи антибиотици, антикоагуланти, разредители на кръвта, антиконвулсанти, барбитурати, приспивателни и наркотични лекарства, антидепресанти. Консумацията на неузрели плодове е опасно, тъй като в това състояние, ананасите са токсични и предизвикват диария и повръщане.

Интересн факти за ананаса

– Думата „ананас” произлиза от испанската дума Пина и е използвана през 1398 със значение борова шишарка.

– Ананасите са открити от Европейците през 1493г. на Карибския остров Гуадалупе.

– Първоначалните опити на Европейците да култивират плодовете не са били успешни, тъй като те изискват тропически климат. До края на 16 век, португалски и испански изследователи въвели ананасите в техните азиатски, африкански и тихоокеански колонии.

–  Тъй като ананасите са много нетрайни, пресните плодове били рядкост за американските колонисти. Захаросаните ананаси и пресните плодове били символ на престиж и класа.

– Ананаси за първи път са култивирани в Хавай през 18 век. Хавай е единственият американски щат, в който все още се отглеждат тези плодове.

– Други държави, които отглеждат ананаси, главно за търговски цели, са Тайланд, Филипините, Китай, Бразилия и Мексико.

– Отнема почти три години на ананасите, за да узреят.

– Всяка част от ананасите се използват в консервната индустрия. Кожата, ядрото и месестата част на плодовете се използват за направата на разнообразие от продукти, включително на оцет, алкохолни напитки и храна за животни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *