Артерии и капиляри

Артериите и капилярите са част от кръвоносната система. Те са кръвоносни съдове, които заедно с вените пренасят кръвта из организма. Артериите и артериолите пренасят богата на кислород кръв от сърцето към тъканите, а вените и венулите доставят кръвта обратно в сърцето, обогатена с въглероден диоксид. Така тъканите се освобождават от въглеродния диоксид, а се снабдяват с кислород.

Артериите са тръбести образувания, които изнасят кръвта от камерите на сърцето към органите. Те имат дебели стени, които са изградени от три слоя – външен, който е от съединителна тъкан, среден, който е от съединителна тъкан и гладка мускулатура, и вътрешен, който е от еднослоен епител. С отдалечаването си от сърцето артериите се разклоняват на все по-тесни клонове – най-малките артерии се наричат артериоли и постепенно преминават в капиляри. По-нататък ар­те­ри­ал­ни­те ка­пи­ля­ри пре­ми­на­ват във ве­ноз­ни, които първоначално се съ­би­рат във ве­ну­ли, а нак­рая – във ве­ни. Най-голямата артерия в сърцето е аортата – тя излиза от лявата камера на сърцето и чрез разклоненията си пренася кръв до всички клетки. Всички артерии носят артериална кръв, която е окислена и е богата на кислород. Единствено белодробната артерия, която е част от малкия кръг на кръвообращение, носи венозна кръв, която е неокислена и е богата на въглероден диоксид. Белодробната артерия излиза от дясната камера на сърцето, разклонява се и отнася неокислената кръв до белите дробове, където тя се насища с кислород, а въглеродният диоксид се изхвърля навън.

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове, като размерите им варират, в зависимост от това къде в тялото се намират. Те са толкова тънки, че кръвните клетки в тях се движат поединично. Стените на капилярите са изградени само от един слой плоски епителни клетки, през които се извършва обмяната на вещества между кръвта и тъканите. Тя се извършва активно поради бавното движение на кръвта в капилярите, тънките им стени и огромната им повърхност. Кръвта не се движи едновременно във всички капиляри – повечето от тях са затворени, а колкото по-активна дейност извършва органът, толкова повече негови капиляри функционират. В белите дробове алвеолите са покрити с капиляри, които спомагат за пренасянето на кислорода.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *