Кръв

Кръвта е особен вид съединителна тъкан, част от кръвоносната система. Тя е изградена от формени елементи и течна плазма, циркулира в собствена система, и пренася кислород и въглероден диоксид до и от клетките. Формените елементи са различни типове клетки – еритроцити, левкоцити, както и клетъчни останки, тромбоцити. Плазмата е средата, в която се осигурява циркулацията на формените елементи и разтворените в кръвта химични съединения. Кръвта е непрозрачна червена течност с особен мирис, слабо солен вкус и алкална реакция. Около 55% от количеството на кръвта е кръвната плазма, която е жълтеникава течност и съдържа много вода, 90-92%, органични и неорганични вещества.

Основната функция на кръвта е да доставя определени вещества – кислород, глюкоза и други, до тъканите, както и да пренася отпадни метаболитни продукти – въглероден диоксид, амониеви съединения, креатин, пикочна киселина и други, до зоните в организма, в които те се изхвърлят навън. Заедно с тъканната течност и лимфата кръвта образува течната среда на организма, хомеостаза. С изключение на далака и костния мозък, контактът на кръвта с клетките и тъканите се осъществява чрез тъканната течност. Общото количество кръв в организма варира от 5 до 8% от теглото, като количеството циркулираща кръв е малко над половината от общото количество на кръвта – остатъкът е резервна кръв и се съхранява в органи резервоари – далак, черен дроб, кожа. Червената багра на кръвта се дължи на пигмента хемоглобин.

Чрез кръвта необходимите за обмяната хранителни вещества, кислород и крайните продукти се транспортират до и от клетките и тъканите на тялото. Отпадъчните продукти се извеждат извън организма посредством органите на отделителната система. Кислородът се транспортира от белия дроб до сърцето, откъдето се разпределя до клетките и тъканите, а въглеродният двуокис се отвежда чрез кръвта от клетките и тъканите към белия дроб. Чрез кръвта се транспортират редица биологично активни вещества – хормони, медиатори, ензими, които се транспортират от органите, в които се натрупват или образуват към други, наречени ‘органи-мишени’. Кръвта има терморегулаторна функция, тъй като тя има висока топлоемкост и кумулира значителни количества топлина. Ако има излишък на топлина, кръвта играе роля за равномерното разпределение на топлината в тялото и за отделянето й навън от периферните кръвоносни съдове. Кръвта има и защитна функция, тъй като има способност да обезврежда чужди тела, патогени и техните токсини. Кръвната плазма притежава бактерицидни свойства, а белите кръвни клетки притежават свойството да образуват анти-тела срещу нашествениците. Кръвта притежава свойството да се съсирва, като предпазва организма от кръвозагуба, ако се наруши целостта на кръвоносните съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *