Булбо-уретрални жлези

Булбо-уретралните жлези са част от пикочо-половата система. Те се наричат жлези на Каупер, на името на анатома Уилям Каупер, и са две малки жлези с вътрешна секреция, които са част от мъжката репродуктивна система. Представляват граховидни образувания, които са разположени в уро-гениталната диафрагма, в корена на пениса, под простатната жлеза и зад пикочния канал. Те изпълняват сходни функции на Бартолиновите жлези в женската репродуктивна система. Каналчетата на двете тубуло-алвеоларни жлези са тънки, с дължина около 3-4 сантиметра, и се отварят поотделно с цепковидно устие в спонгиозната част на пикочния канал.

Пространството между отделните тубули е покрито с фибро-еластична тъкан, която съдържа отделни гладко-мускулни влакна. Отвън жлезата е заобиколена от влакна на мускулатурата на междинницата. Размерът на булбо-уретралните жлези намалява с напредване на възрастта. Податливи са на възпаление от болести, предавани по полов път, като хламидия и гонорея.

По време на сексуалната възбуда жлезите произвеждат солена вискозна секреция, която е известна като предварителен еякулат. Тази течност спомага за смазване на уретрата за преминаващите през канала сперматозоиди и неутрализира следите от киселини на урината в пикочния канал. Отделената течност промива всяка остатъчна урина или чужди тела, прочиства от евентуално останали сперматозоиди от предишна еякулация. Секретът на жлезите наподобява яйчен белтък и е елемент на семенната течност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *