Да бъдем здрави чрез храната

Препоръчваме ви:

Не само външната среда, но и храната, която консумирате, може да предизвика възпаления в организма. Чрез храненето обаче можете да противодействате на възпаленията, като консумирате полезни продукти и избягвате вредните. Вижте кои са храните, които могат да предизвикат инфекции, сърдечни заболявания, диабет, рак, артрит и кои могат да намалят рисковете от заболяване.

Вашият начин на живот може да доведе до възпаления и болести, предизвикани от редица фактори. Според експерти възпаленията са два вида – остри и хронични. Острите са полезни за организма, тъй като активизират организма да се лекува, но хроничните носят рискове от болести. Неправилният хранителен режим създава постоянен дразнител във вашето тяло – увредените артерии могат да доведат до заболявания на сърцето или деменция, а възпалените тъкани – до рак, диабет или ревматоиден артрит.

Хроничното възпаление е тиха болест
Хронично възпаление в повечето случаи протича без видими симптоми, така че човек може и да не разбере какво се случва в неговия организъм. Най-сигурният начин да разберете дали при вас протича възпаление е да си направите изследване на кръвта, наречено CRP, C реактивен протеин. Ако получените стойности са по-високи от 1 mg/L, това значи, че сте изложени на риск и трябва да отидете на лекар.

Храни, предизвикващи възпаление
Според специалистите в тази област храните, които мога да предизвикат възпаление са основно наситените мазнини в месото и млечните продукти, захарта и транс мазнините в бързо приготвените храни, рафинираните зърнени храни, пържените картофи, палмовите и кокосови масла, захарта и захарните храни.

Хранене срещу възпаления

1. Консумирайте повече пълнозърнести храни
Диетолозите препоръчват консумацията на пълнозърнест хляб, кафяв ориз и спагети от пълнозърнести продукти.

2. Яжте повече плодове и зеленчуци
Препоръчва се консумацията на богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци. Колкото повече консумирате от тях, толкова повече ще стимулирате защитните сили на вашия организъм срещу болестите. Антиоксидантите са от ключово значение за профилактиката на болестите и намаляване на възпалението. Екстра върджин зехтините, плодовете, зеленчуците, гъбите, ядките, соята, пълнозърнестите храни, зеленият чай и някои подправки, като куркума и джинджифил, предотвратяват увреждането на тъканите. Тези храни са най-добрите хранителни източници на антиоксиданти, като витамин С и бетакаротин, както и на хиляди фитонутриенти, като например флавоноиди. Бързо реактивните кислородни фрагменти, наречени свободни радикали, биват блокирани от антиоксидантите, в противен случай те биха могли да навредят на генетичния код, клетъчните мембрани и протеините, което може да доведе до болести.

3. Консумирайте здравословни мазнини
Във вашето хранене трябва да се включват омега-3 и омега-6 мастни киселини. Можете да ги намерите в рибата, а ако консумирате вегетарианско меню идеален заместител са водораслите. Мазнини, които възпрепятстват възпаленията, има още в рибеното масло, ядките и лененото семе.

4. Забравете захарните и преработени храни

Експерти препоръчват да не се консумират тези храни, които съдържат токсини или образуват отрови по време на преработката им. Рафинираните и преработени продукти обикновено съдържат много захар, сол и транс мазнини, които тровят тялото и намаляват защитните му способности.

5. Започнете здравословен начин на живот

Ако се научите да консумирате здравословна храна, ще трябва да се научите и да водите здравословен начин на живот. Това включва режим на хранене, упражнения, по възможност намаляване на стреса и излагането на токсини, цигарен дим и смог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *