Наночастици вместо антибиотици

Знаем, че все повече лекари отричат масовата употреба на антибиотиците, тъй като те унищожават чревната флора и предизвикват резистентност. Широкото използване на тези лекарства за щяло и не щяло доведе до мутиране на вирусите и резистентно развитие на бактериите спрямо антибиотичните средства, които се използват в момента. Учените установиха с времето, че няма смисъл да влагат средства и време да разработват нови препарати, тъй като те бързо ще станат безсилни срещу болестите. Вместо това те започнаха да търсят алтернативи на силните антибиотици, а хората започнаха отново да използват средства от народната медицина – чесън, лук, прополис, сребърни йони.

Търсенето и разработването на нови лекарства от учените продължава, но американските военни търсят радикално решение – употреба на нов клас лекарства. Те са разтревожени от факта, че през последните години войниците са започнали да се възстановява три пъти по-бавно, отколкото преди. Това се дължи не само на резистентността на бактериите и вирусите, но и на факта, че лекарите търсят три пъти по-дълго ефективен антибиотичен агент сред множеството агенти. Обикновено обаче бързината е от основно значение, ако войниците са ранени, имат инфекция или са получили изгаряния по тялото.

Американската агенция за перспективни разработки, DARPA, вижда бъдещето в използването на наночастици, които ще вкарват в бактериите химически агенти, а те да взаимодействат с гените на микроорганизмите, за да ги унищожат. Става дума за така наречените малки интерфериращи РНК – молекули, които влизат в клетката и въздействат на другите РНК, които се намират вътре в клетката и нарушават  производството на протеини, кодирани от определени гени. Методът се нарича се РНК интерференция, а неговите откривтели са удостоени с Нобелова награда за физиология и медицина през 2006 г. В бъдеще воюващите страни вероятно ще използват по-широко биологични оръжия и поради това би било добре учените да разгадаят как да препрограмират наночастиците в движение, за да могат те самите да реагират според променящите се условия. Вероятно създаването на нов клас лекарства ще включва три фази – проучване на съществуващите методи и подходи, създаване на система за доставка на наночастици, както и разработка на метод за бързо препрограмиране на частиците, ако се налага.

Вече съществуват първите медицински разработки. Учените са успели да въздействат чрез РНК интерференция на патогените и да блокират работата на някои гени на раковите клетки, блокирали са разпространението на ХИВ у мишки,  излекували са от Ебола резус макаци и са преодолели атипичната пневмония, причинена от респираторен синцитиален вирус. Макар това да е впечатляващ напредък, според експерти ще са необходими вероятно десетилетия, за да се изгладят проблемите на метода, преди той да може да се използва. Освен това на този етап изследователите могат да противодействат само на идентифицирани болести и микроорганизми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *