Децата в грижа за природата

Все повече хора по света осъзнават, че трябва да се грижим за планетата, както се грижим за дома си. Това е грижа не само на нас, а и на следващите поколения, затова наша задача е да ги научим как да полагат грижи за околната среда. Макар да изглежда не много лесна задача, тенденцията за еко лайфстайл се повишава с бърз темп. Въпреки че повечето хора смятат, че младите винаги са в челните редици на активистите за защита на околната среда, данните от неотдавна приключило изследване за развитието на екологичните нагласи на младежите сочат, че за последните двадесет години тяхното участие е силно редуцирано. Някои психолози смятат, че да се запали интересът на младите хора към защита на околната среда трябва те да прекарват повече време сред природата. Положителният ефект от тази дейност е доказан чрез изследвания.

1. Децата трябва да са свързани с природата от най-ранна възраст
Изследвания показват, че апатията не децата към околната среда се е увеличила, защото техните занимания са се преместили от навън на закрито. По този начин детето все повече се разграничава от естествения свят. Много деца, чиито родители са запалили в тях идеята за опазване на околната среда, се превръщат в активно действащи индивиди по отношение на проблематиката в тази област.

2. Енергия от природата
Доказано е, че дори кратка разходка от около 20 минути върши чудеса за психичното здраве. За да може разходката да е максимално полезна трябва да опитате да не мислите за нищо и да обърнете внимание на заобикалящата ви среда. Чуйте звука на птиците, вдишайте аромата на цветята около вас, обърнете внимание на техните цветове. Научете децата си да се наслаждават на заобикалящата ги природа и да получават от нейната енергия.

3. Включете се в зелени инициативи
Очевидна и неоспорима е връзката между хората и природата. Дори разхождането сред дървета в парка може да е свързано с незабавни подобрения в настроението. Направени са много изследвания, които само доказват колко е силна връзката между хората и околната среда. Празнувайте със забава Деня на Земята, Седмицата на Земята, еко инициативи и запалвайте в децата си чувство на любов и признателност, докато прекарвате повече време на открито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *