Естествени средства в помощ срещу пролетните алергии

Полените, които насищат въздуха всяка пролет предизвикват реакции в арганизма, при които в него се отделя допълнително количество хистамин. Именно той е причина за всички ужасни симптоми на алергия, с които повечето от нас се сблъскват поне за няколко седмици през най-красивия годишен сезон.

Най-лесният и бърз начин да се справим с алергичните реакции е да прибегнем да помощта на някой от добре познатите ни антихистаминови препарати, разбира се, след консултация със специалист. Но ако е възможно винаги е по-добре първо да се опитаме да се справим със симптомите с естествени средства, алтернативни на медикаментите, които макар да имат бързо и безотказно действие, допълнително натоварват арганизма с химически вещества.

Ето някои естествени алтернативи, които можем да използваме в сезона на алергиите.

Ябълков оцет

Той не е любим продукт, особено на децата, заради киселия си вкус, но за сметка на това има невероятни ползи за здравето. Освен, че подпомага храносмилането и загубата на тегло, ябълковият оцет помага за овладяването на отока на лигавиците, прочиства лимфната система и по този начин намалява симптомите на алергична реакция в организма. За да има добър ефект е необходимо да се приема органичен, нефилтриран ябълков ощет три пъти дневно по 1 ч.л., разтворена в чаша студена вода.

Спрей с морска вода

Промиването на носа и кухините със стерим.лен разтвор на морска вода премахва по механичен начин полетналите по лигавицата на носа алергени, а това намалява алергичените симптоми.
Същият ефект може да се постигне и с физиологичен разтвор.

Коприва

Листата на копривата съдържат естествен антихистамин, който има отличен резултат, тъй като блокира отделянето на хистамин от организма по естествен път. За целта се приготвя отвара от пресни или сухи копривени листа и се пие под формата на чай, към който можете да добавите и листа от мента и малина.

Има и готови капсули с екстракт от коприва, които се намират в аптеките и са най-лесни за използване.

Пчелен мед, произведен в района, в който живеете

Апитерапевтите твърдят, че консумирането на пчелен мед, произведен в района, в който жимеем може да помогне организмиът ни се адаптира към алергените, характерни за съответната околна среда. Подобна мярка би „запознала“ имунната ни система с „местните“ алергени чрез сравнително ниски дози, с помощта на които да изградим естествена противоалергична преграда и да повишем антиалергенния си толеранс. Можем да започнем с по 1 ч.л. пчелен мед от района, в който живеем месец преди сезона на активен цъфтеж.

 Естествени пробиотици

Алергиите биват причинине от дисбаланс в имунната ни система, а това често предизвиква силни реакции на организма към ръзлични външни дразнители. Здравословната чревна флора е от огромно значение за намаляването на алергичните реакции в целия организъм. Поради тази причина е добре да се приемат ферментирали храни – кисело мляко, комбуча и пробиотици, за да се поддържа здравословна чревна флора.

Етерично масло от лавандула

Лавандуловото етерично масло е естествен антихистамин. То има и отлично противовъзпалително действие. С негова помощ сезонните алергии могат да се повлияят отлично. Освен тези ползи, то ухае много хубаво и се харесва на повечето хора. Може да се използва за приготвяне на разтвор, с който да се пръска в спалнята преди сън. Масаж на стъпълата с лавандулово масло, както и обтраването на лицето с лавандулова вода също облекчават  алергичните симптоми.

Хималайска солна лампа

Те пречистват въздуха от всякакви замърсявания, освен че изглеждат екзотично, а светлината от тях е мека и успокояваща. Има различни модели – с електрическа крушка или със свещ, достатъчно е да я включим или да запалим свещичката и да се радваме на ефекта, тя сама върши всичко останало.

Чиста вода

За хората с алергии е от особена важност след като приключат с ангажиментите си навън и се приберат у дома да си взимат душ. Достатъчно е да е с хладка вода и дори без измиващи средства. водата по естествен начин отмива полените, които са полепнали по кожата. Дори само обливането на откритите части на тялото и лицето понякога е достатъчно, за да се облекчат алергичните реакции от страна на кожата и очите.

Хепа филтри

Хепа филтрите, с които са снабдени някой модели прахосмукачки не са излишен лукс, те са необходимост за почистването на всеки дом, в който някой страда от алергии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *