Нещата, които трябва да знаеш, преди да забременееш


Идеята за бебе в главата на всяко момиче преминава през няколко фази. В първата – това е твоят тийнейджърски кошмар. Закъснява ти един ден и панически си купуваш тест за бременност, молейки се на божеството на Едната чертичка. Презервативът се къса – чудиш се как ще реагират родителите ти при новината, че ще стават баба и дядо. Идва ти цикълът – и слава Богу! Във втората фаза, бебетата вече не са стряскащо объркване на обстоятелствата. Когато си на определена възраст (например моята – 27), си мислиш, че когато се появи Правилният човек и решите да имате дете, е толкова просто – след 9 месеца имате бебе! И сигурно за доста двойки е вярно. В третата фаза вече искате бебе – заедно сте, моментът е подходящ и се чувствате готови да направите тази крачка. Да, обаче да заченеш и да дадеш живот за някои жени, е труден и продължителен период на опити, стрес, силно желание, отчаяние, надежди, разочарования и в немалко случаи – несбъдната мечта. Никога не съм се замисляла всъщност колко трудно се забременява до тази статия, защото това събитие не се съобразява с календара и плановете ти и зависи силно от здравето и начина на живот, който водиш. Всички си мислят „Това няма да се случи на мен” и дано сме прави, обаче междувременно е добре да имаш повече информация по въпроса и да не забравяш да ходиш на редовни профилактични прегледи при твоя гинеколог. А ако се сблъскаш с трудности, когато решите да имате бебе с любимия човек – знай, че има много възможности.

Нещата, които трябва да знаеш, преди да забременеешНещата, които трябва да знаеш, преди да забременееш Кога има проблем?
Акушер-гинеколозите казват, че след една година неуспешни опити за зачатие при двойки под 30 години, може да се говори за безплодие. Над 30 години, този период е 6 месеца. Това не означава непременно, че няма да можете да имате деца изобщо, а че просто трябва да се потърси причината за безплодието и да се третира. Статистиката сочи, че в световен мащаб, една на всеки седем двойки има проблем при зачеването на дете, а днес в България над 200 000 семейства нямат деца. За щастие, опции за третиране на стерилитета има, медицината е все по-напреднала, а и „ин-витро” не звучи като чужда дума, която се случва в Европа, но не и в България. Темата за стерилитета досега се обсъждаше изключително малко и много двойки се отказват от опитите си и се разделят обезсърчени, когато се сблъскат с неуспеха да имат дете, вместо да потърсят специализирана помощ. „Липсата на говорене за безплодието и схващането, че е неестествено да има трудности при зачатието са сред най-големите проблеми – двойките трябва да знаят, че няма нищо срамно и недостойно в това да се обърнат за помощ, когато опитите им да имат дете са неуспешни”, казва Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе”.

Не си губи времето.
Ако не се получава година и гинекологът ти не успява да ти помогне, се обърни директно към специалисти по репродуктивно здраве, за да бъдеш сигурна, че ще получиш адекватна помощ. Това включва изследвания както за теб, така и за партньора ти. „При цялата информация, с която разполагаме днес по отношение на репродуктивните проблеми и възможностите за зачатие, а също и развитите технологии, нямаме оправдание да чакаме дълго време, вместо да се обърнем към специалист. Все по-трудно е да се забременее по естествен път в днешно време – според статистиката, всяка втора жена има гинекологични проблеми. Моят съвет към жените, е да се замислят за деца преди 30-годишна възраст”, допълва  Радина Велчева.

5 неща, които трябва да знаеш, че са наред с теб, преди да забременееш

Много на брой, невинни на вид проблеми със здравето, могат да бъдат причина един ден да заченеш по-трудно, особено ако нямат симптоми. От простудни заболявания и нелекувани хламидии до заболявания, които водят до стерилитет, като ендометриоза и поликистоза на яйчниците. Стресът, начинът на живот и възрастта също са фактори, които могат да забавят зачатието във времето. Възможностите са много, но е изключително важно при оплаквания да не прибягваш до самолечение или до помощта на Гугъл, а веднага да потърсиш експертно мнение от гинеколог.

1. Какво е състоянието на цялостната ти полова система?
Яйчниците ти наред ли са? Страдаш ли от поликистоза, ендометриоза или някое друго заболяване, което в бъдеще да ти попречи да забременееш? Дори плановете ти да не са „бебе след 9 месеца“, все пак, за да се излекуваш, трябва да мине време. Ендометриозата е сред основните причини за женското безплодие, като най-често засяга жени между 20 и 30 годишна възраст. Лекарите все още не са сигурни каква е точно причината за образуването на тъй наречените „шоколадови кисти”. Симптомите са изключително болезнена менструация и нежелано екстра окосмяване. Ако имаш ендометриоза, ще ти е много трудно да забременееш без лекарска намеса.
Лошата новина е, че ендометриозата не може да се установи чрез нормален гинекологичен преглед, а е необходимо специално изследване. Така че, ако имаш симптоми, не се бави с посещението при твоя доктор. Ендометриозата се лекува медикаментозно, но често се налага и оперативна намеса.
„Друга честа причина за трудности при забременяването може да бъде поликистозата на яйчниците. При нея стойностите на мъжки хормони в организма нарастват, което прекъсва зреенето на яйцеклетките. В резултат по повърхността на яйчника се образуват множество малки кисти и не настъпва овулация. Заболяването лесно може да се установи с ултразвук и съответно да се предприемат мерки за лечение. Нарушената проходимост на маточните тръби може да предизвика затруднение за забременяването също, докато не се установи като причина”, обяснява доктор Венко Павлов, гинеколог в 17-то ДКЦ.
Обсъди с гинеколога си колко време ти трябва, за да се излекуваш или поне да си в състояние да забременееш, както и какви мерки трябва да взимаш, за да запазиш състоянието си добро.

2. Страдаш ли от някакви болести, които си оставила нелекувани?
„Нищо ми няма, това е само течение, ще ми мине”. Грешка! Иди на преглед дори при най-малките симптоми. Ако не се лекуват навреме или правилно, повечето полово предавани болести могат да доведат до стерилитет и куп други усложнения на здравето ти. Възпалението на влагалището например, може да забави твоето забременяване, тъй като киселиността се променя, което прави придвижването на сперматозоидите по-трудно до целта. Един от виновниците за това възпаление може да е вагиналната гъбична инфекция или добре познатите гъбички. Ако не се третират правилно и навреме, гъбичките могат да станат хронични и, респективно, да попречат на безпроблемното ти забременяване един ден.

Нещата, които трябва да знаеш, преди да забременеешНещата, които трябва да знаеш, преди да забременееш Да не говорим, че има коварни болести, които протичат без симптоми, но водят до стерилитет. Хламидията се счита за една от най-разпространените болести, предавани по полов път и може да причини стерилитет. Възможно е изобщо да не подозираш, че имаш хламидия, докато не се сблъскаш с трудност да забременееш, тъй като  в  80- 90% процента от случаите протичат безсимптомно, но в същото време увреждат половата система. Хламидията се лекува, стига да се установи наличието й.
Простудните заболявания, възпалителните процеси в малкия таз, а и възпалението на яйчниците също могат да затруднят правенето на бебче. От болестите предавани по полов път гонореята (трипер) и сифилисът също причиняват стерилитет.
3 Работи ли добре щитовидната ти жлеза?

Около 30% от случаите на стерилитет при жената се дължат на хормонален дисбаланс. Наричат проблемите с щитовидната жлеза „тихата епидемия“, защото в много случаи жените не знаят, че имат проблеми с нея – независимо дали нейната свръх или ниска активност. Навременното обръщане към ендокринолог и взимането на мерки е много важно. Проблеми с щитовидната жлеза неизбежно водят и до хормоналните проблеми, които пречат на зачеването.

„Причината е, че балансът на хормоните в тялото е изключително важен за настъпване на бременност, всички хормони са свързани и дори само един от тях да не е в норма, това може да забави радостното събитие в живота ви”, обяснява доктор Павлов.
Хормоналният дисбаланс води до нарушение на овулацията, дори и до нейната липса. А както се сещаш – няма овулация, няма бебе.

4. Какъв е индексът на телесната ти маса?
Ако си твърде пълна, рисковете от по-бавно забременяване и трудна бременност са големи, затова, още преди да сте се замислили за бебе, е добре да свалиш ненужните килца – не от суета (което също подкрепяме), но и за здраве.
„Много млади жени не отчитат, че затлъстяването, освен всички други здравословни проблеми, които носи със себе си, може да е пречка за забременяването. Причината е, че затлъстяването или прекалената слабост водят до хормонален дисбаланс”, допълва още докторът.

5 Какво е нивото на стреса около теб?
Стресът може да се превърне в „противозачатъчно”, точно когато решите да имате бебе. Как може стресът да възпрепятства зачатието? Като повлияе на функционирането на хипоталамуса. Това е жлеза в мозъка, която регулира апетита и емоциите, както и хормоните, необходими за освобождаване на яйцеклетката при жените и производството на тестостерон при мъжете. При голям стрес може да настъпи промяна в нормалните нива на хормоните ти и овулацията да настъпи по-късно или изобщо да не настъпи. „Емоционалното здраве и спокойствието са ключови за забременяването. 30% от случаите на безплодие се отчитат на стреса, при липса на други физиологични причини – което се дължи на психогенните фактори. Фондация „Искам бебе” стартира специална програма за психологична помощ, в която жените могат да се срещнат и да поговорят с други като тях и в тази среда на споделяне, да се подкрепят, също така да се консултират със психолози и специалисти”, разказва Радина Велчева от „Искам бебе”.

Когато решиш, че е време за бебе (добре де, не веднага, но например в следващите няколко години) помисли какви промени да направиш в твоя стил на живот, така че да подготвиш тялото си за бързо забременяване и лека бременност. Много от неразделните рутини на ежедневието всъщност могат да затруднят пристигането на щъркела при теб и твоя човек. Например нередовното хранене, нарушенията в съня, да не говорим за пушенето, алкохола и нездравословната диета. Осигури си спокойствие, зарежи вредните навици и не на последно място – правенето на бебе не трябва да се превръща в задължение, не забравяйте да го правите с удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *