Как да се справим с главоболието по време на бременност

Препоръчваме ви:

Главоболието по време на бременност не е необичайно явление, особено в първото тримесечие. Най-често болката е силна, притискаща и се усеща или от двете страни на главата, или в задната част – в тила. И ако винаги сте били подложени на подобен тип главоболие, то бременността може да влоши положението.

Експертите търсят причината, която свързва бременността с изостряне на симптомите на главоболието. Една от тезите е, че поради действието на хормоните, свързани с бременността, кръвното налягане се повишава. Други сочат, че главоболието се дължи на недоспиване, алергии, стрес, депресия, глад, дехидратация.

Ако страдате от главоболие през първото тримесечие от вашата бременност, ще забележите, че когато влезете във второто, симптомите започват да отшумяват и дори да изчезват. Това се дължи на нормализирането на действието на хормоните.

Как можем да се справим с мъчителното главоболие?

На първо място е необходимо да установите какво води до влошаване на състоянието ви. Специалистите препоръчват да спазвате определена диета, като запишете какво сте консумирали и какво сте правили през последните 24 часа. Някои храни съдържат вещества, които предизвикват главоболие, като например: мононатриев глутамат, нитрати, изкуствени подсладители, някои бобови култури и ядки, някои видове млечни продукти, шоколад, соев сос, някои пресни плодове.

Направете си компрес – ако главоболието е силно и продължително, сложете хладен компрес на челото си. Смята се, че студеният компрес влияе добре на мигренозните състояния.

Вземете освежаващ душ – при някои хора, страдащи от мигрена, студеният душ е лесен начин да намалят болката. Ако студеният душ не ви понася, наплискайте лицето си със студена вода. Хладен душ или релаксираща вана също могат да бъдат полезни.

Не стойте гладни или жадни – за да избегнете рязкото понижаване на нивата на кръвната захар, яжте по-малко и на често. Ако сте някъде навън, носете със себе си лека закуска, но избягвайте твърде сладките храни. Освен това не забравяйте да пиете достатъчно количество вода, тъй като дехидратацията е честа причина за поява на главоболие.

Не се преуморявайте – намерете време за лека дрямка. Ако ви боли главата, легнете за кратко, по възможност в тиха и тъмна стая.

Правете упражнения – редовните упражнения могат да намалят честотата и силата на мигрената и да намалят стреса, който причинява главоболието. Други методи могат да са медитация, йога, самохипноза и други.

В някои случаи един релаксиращ масаж може да свърши чудеса. Особено полезно е съсредоточаването върху мускулите на врата, тъй като това спомага за намаляване на напрежението в главата. Ако нямате възможност да посетите професионален масажист, можете да помолите половинката си да ви помогне.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *