Какво представлява серотонинът и как действа – част 2

към първа част

Настроение: В мозъка серотонинът влияе на нивото на настроение, тревожност и щастие. Нелегалните лекарства, които променят настроението като екстази и LSD, причиняват значително повишаване на нивата на серотонин.

Съсирване: Серотонинът допринася за образуването на кръвни съсиреци. Той се освобождава от тромбоцитите, когато има рана. Получената вазоконстрикция или стесняване на кръвоносните съдове намалява кръвния поток и помага за образуването на кръвни съсиреци.

Гадене: Ако ядете нещо, което е токсично или дразнещо, червата произвеждат повече серотонин за увеличаване на времето за преминаване и изтласкване на дразнещия агент в диария. Това също стимулира участъка в мозъка, което предизвиква гадене.

Костна плътност: Някои учени са свързвали високи нива на серотонин в костите с остеопорозата, но други са оспорили тези резултати.

Сексуална функция: Серотонинът инхибира сексуалната активност. Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) повишават нивата на серотонин при хора с депресия, но между 20 и 70% от пациентите, които ги приемат, изпитват редица симптоми, свързани със сексуална дисфункция.

Серотонин и депресия

Не е ясно точно какво причинява депресия, но ключова теория през последните 50 години е, че тя може да включва дисбаланс на невротрансмитери или хормони в организма.

Депресията е свързана с ниски нива на серотонин, но дали това допринася за депресия или резултатите от нея остават неясни.

Ниските нива на серотонин са свързани с:

лоша памет

понижено настроение

Те могат да доведат и до следните симптоми:

жаждата за сладки или нишестени храни

затруднено спане

ниско самочувствие

безпокойство

агресия

Може да се окаже, че това важи само за хора, които вече са податливи на симптомите на депресия.

Когато хората използват наркотици за развлечение, като MDMA и екстази, се освобождават големи количества серотонин. Това може да доведе до изчерпване на серотонина и ниско настроение, объркване и други симптоми, които продължават няколко дни.

Храни

Триптофанът е аминокиселина, която може да се открие в храната. Някои изследвания свързват по-високия прием на хранителен триптофан с по-положителни резултати от настроението, вероятно защото триптофанът повишава нивата на серотонин.

Храните с високо съдържание на протеини: Някои храни, като например пуешко месо, яйца и сирене, съдържат триптофан и повишават нивата на триптофан в кръвта.

Банани: Те съдържат серотонин и те са били препоръчани за вдигане на настроение. Но те могат да подобрят настроението на човека, само ако серотонинът, който съдържат, достигне до мозъка.

към трета част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *