Крехки нокти, как да се справим с проблема – част 1

 

Подобно на това, как кожата издава много за вашето здравословно състояние, ноктите също могат да се считат за индикатор. Какво причинява крехки и чупливи нокти? Понякога крехките нокти са в резултат от стареене или липсва на естествена влажност, друг път могат да бъдат показателни за заболявания на щитовидната жлеза, като хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм, защото част от симптомите на тези болести, са имено проблем.

Ръцете често издават възрастта Ви, същото може да се случи и с ноктите. Ако се загледате в ноктите на бебетата и децата, можете да установите как оцветяването и текстурата им говори за здравина. С напредването на възрастта, състоянието на ноктите се променя, но определено, с малко усилия, можем да подобрим вида им по всяко време на живота.

Вашите нокти (на краката и на ръцете) са съставени от слоеве протеин, наречен кератин. Здравите нокти са гладки, с равномерно оцветяване, без петна или загуба на цвят.

Кристалните нокти са склонни да бъдат забелязвани много по-рано от крехките нокти на краката, но както тези на ръцете, така и ноктите на краката, могат да стават чупливи по различни причини. Изчислено е, че крехките нокти засягат около 20% от населението. При жените, борбата с проблема, е доста по-активен.

Ако някога сте се чудили, защо ноктите ви се чупят толкова лесно, това може да се дължи на факта, че те са крехки. Има няколко основни признака и симптома, показващи това състояние:

– Ноктите се разделят по краищата

– Ноктите се лющят

– Лесно разчупване, напукване или натрошаване на нокътя

– Надлъжно извисяване

– Затруднено поддържане на дължината на ноктите.

-Крехки или ронещи се нокти, може да са в резултат и от:

– Гъбична инфекция

– Ако имате плосък лишей

– Хипертиреоидизъм

– Базедова болест

– Псориазис на ноктите

– Реактивен артрит.

Крехките нокти могат да бъдат резултат от стареене, повтарящо се или продължително излагане на вида или химикали (например почистващи препарати), употреба на лакочистител или износване в следствие на дълга употреба на лак за нокти.

Когато някой страда от заболяване на щитовидната жлеза, много чести последици са чупливите нокти и загубата на коса. Проблемите с щитовидната жлеза са по-характерни за жените, а хипотиреоидизмът е пряко свързан с причиняване на крехки нокти. Хипертиреоидизмът означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони и това може да доведе до бавен метаболизъм. Забавянето на метаболизма от своя страна води до по-малко потене, а тъй като потта е естествен овлажнител на тялото, то кожата изсъхва и ноктите стават крехки.

Освен това редица проучвания сочат, че крехките нокти може да се дължат на липсата на витамини и минерали. Най-често причината се търси в недостатъчното количество на желязо, което се съдържа във вашия организъм. Фактори може да бъдат още честото миене на ръцете, слънчевото изгаряне, продължителното излагане на студено и сухо време, повтарящо се нараняване или травма на нокътя.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *