Митове и факти за микровълновата фурна

Препоръчваме ви:

Дали всъщност микровълновата фурна прави храната по-малко хранителна? Може да се изненадате. На всички ни идва на ум сцената с „Американска схема”, когато главната героиня едва не запалва къщата, докато топли нещо в микровълновата обвито с фолио и накрая заявява, че повече няма да я ползва, защото самата микровълнова фурна прави храната по-малко хранителна.

Това, разбира се, не е вярно. Дори тази сцена на филма е довела до дело малко по-късно. Но това е едно от доказателствата в колко митове е увито готвенето в микровълнова фурна.

Мит: Храната за микровълнова е опасна за хранителните съставки

Всъщност самата фурна не може да направи храната по-малко питателна, това казва директорът на изследователския център към университета на Йейл. Всъщност всеки вид готвене може да отстрани някои от полезните съставки в храната като витамин С, омега-3 мастни киселини и определени антиоксиданти. Някои от важните съставки от зеленчуците може да останат във водата, в която са сготвени.

Факт – трябва да внимавате с пластмасата

Пластмасовите съдове за микровълнова не за безопасни, защото така се освобождават химикали от пластмасата и те влизат в храната ви. Хубавата новина е, че много компании правят безопасни пластмаси и такива за микровълнова фурна, така че винаги местете храната си в стъклен или керамичен съд преди да я сложите в микровълновата.

Мит: Затоплените макарони са по-здравословни

Това идва от едно предаване на BBC, в което след като сготвените макарони са изстинали и поставени в хладилник и после повторно затопляне увеличава глюкозата в кръвта с 50%, по тази причина нишестето в храната става устойчиво и кара организма да го абсорбира като захар.

Факт: вълните на микровълновата фурна са безопасни

Старо вярване е, че вълните на микровълновата фурна се свързва с радиацията носеща рак. Всичко което правят вълните на бързата фурна е да кара молекулите в храната да се движат и по този начин да се образува топлина. Нито може да хванете рак ако стоите до микровълнова фурна потвърждава Американското общество за ракови заболявания, защото фурната излъчва вълните си вътре, а това което стига до вас е минимално и безопасно.

Вие ползвате ли микорвълнова фурна или я смятате за нездравословен начин за приготвяне и затопляне на храна? 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *