Носна кухина

Носът може да се разглежда като дихателен и обонятелен орган, а освен това спомага процеса на вкусово възприятие. Той се състои от външен нос и носна кухина. Външният нос е разположен в средата на лицето и има форма на тристенна пирамида. Основата е насочена надолу, а страничните повърхности се срещат отпред в гърба на носа. Стената на носа съдържа неподатливи елементи – кости и хрущяли. Костите на външния нос са двете носни кости и челни израстъци на горните челюсти. Хрущялите биват чифтни и нечифтни.

Носната кухина се счита за началото на дихателната система. Тя се разделя на две половини от носната преграда с костна, хрущялна и фиброзна част. Входът на носа са ноздрите. Стените на носната кухина са покрити с лигавица, през които минават съдове и нерви. Носната кухина се състои от преддверие и същинска носна кухина – първата част представлява хрущял, а втората част е твърда. Чрез носната преграда същинската носна кухина се разделя на дясна и лява част, всяка от които съдържа носни входове, а общият носен вход се свързва с гълтача чрез задните носни отвори. Лигавицата на носа според строежа си е респираторна и обонятелна. Респираторната лигавица има мрежа от кръвоносни съдове, които затоплят вдишания въздух, а при увреждане са източник на кръвоизливи от носа. Обонятелната лигавица заема горната част на преградата и е покрита с обонятелен епител. Нервните клетки, разположени в обонятелната област на носната кухина, са периферни рецептори на обонянието.

От носната кухина вдишаният въздух се придвижва до гълтача, а оттам до гръкляна. Затрудненото носно дишане предизвиква дишане през устата, което се отразява върху развитието и общото състояние на организма. Дишането през устата е повърхностно и може да обособи недостатъчно постъпване на въздух в белите дробове и за намаляване на количеството кислород. Продължителното дишане през устата предизвиква нарушение на функциите на организма и може да се развият хронична хрема, синуити, катарално или гнойно възпаление на средното ухо. Дишането през устата е нефизиологично, тъй като устната кухина не притежава приспособления, каквито има носната, които затоплят, овлажняват и прочистват вдишания въздух.

        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *