Обратно на работа – Редуцирайте пост-ваканционния стрес

Препоръчваме ви:

Всички ние чакаме с нетърпение момента, в който заминаваме на почивка. Настроени сме за пълна релаксация и потапяне в приятните емоции на ваканцията. Затова когато тя свърши и се върнем обратно към скучното и сиво ежедневие, започват да ни връхлитат носталгични чувства, които могат да се опишат с термина следваканционен синдром. За да можете по-лесно да се адаптирате отново към ежедневието прочетете съветите, които ви предлагаме.

Разпознайте симптоматиката на следваканционния стрес
Добре е да знаете какви са симптомите, за да ги разпознавате. Някои хора успяват бързо да възвърнат енергията си и продуктивността си, но за други не е толкова лесно, особено ако отпуската е била по-дълга.
– умора и безпокойство, изнервеност
– липса на концентрация, разсеяност
– загуба или повишаване на апетита
– безпричинна тъга
– неспособност да се справяте с обичайни задачи
– гняв
– в по-тежки ситуации – депресия, а ако считате, че сте прекалено депресирани консултирайте се незабавно с личния си лекар.

Осъзнайте, че почивката не е задължително да свършва
Ако сте били на екскурзия на места с различна култура от вашата и сте се докоснали до техния ритъм на живот, е нормално тази динамика да ви липсва и да усещате все едно сте били на друга планета. За да не губите връзка с тези места, първо можете да разгледате снимките и клиповете, които сте направили по време на ваканцията. Подредете ги в ред, в който желаете. В днешно време, благодарение на интернет, можете да научите много допълнителни неща за историята, езика, да разгледате много снимки на местата, където сте били. Тези интересни работи могат да бъдат като мост между вас и тези местенца.

Споделете емоциите си с някой близък
След като разопаковате багажа и ви връхлетят спомените от почивката, говорете с някой от хората, с които сте били заедно на почивка. Споменът за забавни истории и премеждия ще ви напомни за емоциите по-време на почивката, а и ще запълни картината от местата, които сте посетели, след като чуете историите от друг човек. Не очаквайте обаче от хора, които не са били на ваканцията да са толкова ентусиазирани, колкото сте вие, тъй като това са вашите емоции.

Погрижете се за себе си
Някои туристи се връщат два или три дни преди свършване на отпуската, за да могат да влязат в ритъм през уикенда преди началото на работната седмица. Извършвайте дейности, които правите обичайно. Хранете се както обикновено, разсейвайте се с интересно четиво и релаксирайте с тренировка или разходка, направете си маска за коса или кожа. Оставете си време за почивка, за да съберете сили и да бъдете във форма на работното място. Прекарвайте повече време със семейството и близките.

Потърсете информация и приятели, които обичат да пътуват
Ако сте фен на пътуванията, можете да се снабдите със списания и книги, които са пълни с пътеписи за различни кътчета от планетата. Свържете се чрез социалните мрежи с други хора, които споделят интересите ви и обичат да пътешестват.

Планирайте нова пътуване
Най-добрият начин за преодоляване на следваканционния стрес е да започнете да планирате ново пътуване. Ако нямате достатъчно пари, това е моментът, в който да започнете да спестявате. Ако знаете кога можете да отидете на почивка, можете да заявите билети от по-рано и така да си спестите част от парите. Проучете по-икономически изгодни маршрути за достигане на желаната крайна дестинация. Пестенето на пари за екскурзия е един чудесен начин да съсредоточите разходите си и да разпределяте приходите си, за да се научите да не давате пари за неща, които не са ви нужни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *