Омега-3 мастни киселини

Препоръчваме ви:

Тялото ни произвежда собствени мастни киселини, но част от тях трябва да си набавя от външни хранителни източници. Като например Омега-3 мастни киселини. Това са основни мазнини, които тялото ни не успява да произведе и се нуждае от допълнителни източници. Храни с високо съдържание на Омега-3 са рибата, растителните масла, ядките (по-специално орехите), ленено семе, масло от ленено семе и листни зеленчуци.

Какво прави Омега-3 толкова специални? Те са неразделна част от клетъчните мембрани в организма и влияят на клетъчните рецептори в тези мембрани. Те са началната точка за производство на хормони, отговорни за регулирането на съсирването на кръвта, за свиване и отпускане на стените на артериите и за възпаленията. Омега-3 се свързват с рецептори в клетките, които регулират генетичната функция. Киселините помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, контролират лупус, екземи и ревматоиден артрит, играят важна роля в защитата срещу рак и други болестни състояния.

Омега-3 мастните киселини са ключово семейство от полиненаситени мазнини. Съществуват три основни типа Омега-3:

Еикозапентаеноичната киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA) идват основно от риба, така че понякога може да ги срещнете като морски омега-3.

Алфа-линоленовата киселина (ALA), най-често срещаната омега-3 мастна киселина, срещаща се в растителните масла, ядки, ленено семе, ленено масло, в животинските мазнини. Човешкото тяло най-често използв ALA за източник на енергия.

Най-силните доказателства за влиянието на Омега-3 се свързват с ефикасността й срещу сърдечни заболявания. Тези мазнини се използват за да накарат сърцето да бие с равномерен ритъм и да го предпази от развитие на аритмии. Омега-3 понижават и кръвното налягане и сърдечната честота, подобряват функцията на кръвоносните съдове, а при по-високи дози от киселините, триглицеридите понижават нивата си и облекчават възпаленията, което е изключително важно за предотвратяване на развитието на атеросклероза.

В последните години, се поражда въпросът дали Омега-3 са по-полезни от друга група мастни киселини – Омега-6. Сред някои експерти съществува хипотезата, че Омега-6 мастните киселини, в по-големи количества, може да създадат сърдечно-съдови проблеми. Засега обаче тази теза не е подкрепена с реални доказателства, наблюдавани при хора, които предпочитат прием на този вид омега киселини. Все пак специалистите предпочитат да се приема по-големи количества от Омега-3, тъй като неговото благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система е доказано, докато това свойство на Омега-6 все още е хипотетично.

Друго проучване, насочено към пациенти, страдащи от проблеми с простатата, цели да установи, кой вид Омега-3 е най-подходящ за лечение на заболяването. Резултатите сочат, че мъжете, консумирали по-голямо количество Омега-3 с животински произход и по-конкретно, идващи от риба и морски дарове, са с намален риск от разболяване от рак на простата. Докато ALA омега-3 мастните киселини не са толкова ефикасни в борбата с този вид рак. Въпреки това, теорията все още е доста противоречива. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *