Шикакай, натурален балсам за коса

Препоръчваме ви:

Шикакай е индийска билка, която се прави от стрити шушулки на Acacia Concinna. Тя е едно от основните средства за грижа за косата в аюрведа, а в превод означава „плод за коса“. Използва се от индийците от древни времена, за поддържане на здрава и красива коса, като натурален балсам. Билката има меко измивно действие, но също така създава балансирана среда върху скалпа. Така тя успокоява раздразненията по скалпа и действа срещу пърхот и кожни възпаления. Стритата на прах билка съдържа витамини C, D, микроелементи. С комбинацията от съставки шикакай подхранва фоликулите и подпомага растежа на косата от корен до връх. Освен от шушулките, в медицината се употребява екстракт от листата и от кората на акацията, но те имат силно действие вътрешно, затова не трябва да се консумират своеволно.

Шикакай може да се прилага самостоятелно, но според аюрведа е най-добре да се прилага в комбинация с индийските билки амла, прах от сапунени ядки, брахми, брингарадж. Така тя действа още по-добре на косата, измива косата отлично и премахва пърхута, заздравява корените. Шушулките на тази азиатска акация имат естествено ниско pH, затова те действат много меко върху косите и не ги лишават от естествените мазнини. Индийската билка на прах не се пени, затова много хора могат да сметнат измиващата й способност за недостатъчна, но трябва да знаете, че агресивните пенещи съставки на повечето шампоани изсушават твърде много косата и дразнят скалпа. Това може да доведе до цъфтеж, пърхот, матовост.

След като измиете косата с пудра от шикакай не е нужно да употребявате балсам, тъй като тя действа като естествен балсам за коса, придава лъскавина и повишава нейната еластичност. Шикакай премахва мръсотията по косата и скалпа. Ако искате да третирате косите си според аюрведа можете да направите маслена баня преди да измиете косата. Скалпът и косите се намазват с масло по ваш избор, като особено подходящи са маслата от бадем, жожоба, кокос. Косата се покрива с найлонова шапка и кърпа, оставя се маслото да подейства за 25 минутки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *