Стевията, най-добрият заместител на захарта

Стевията, Stevia rebaudiana, е билка, която е позната на хората още от древността. Тя е многогодишно храстово растение, което произхожда от Южна Америка, от района, в който се намира днес Парагвай. Тя е със сладък вкус и е възможно най-добрият заместител на захарта. Близка е по вкус до захарта, но е около 300 пъти е по-сладка и не съдържа калории. Още преди да бъде открита Америка местното население гуарани са използвали билката като подсладител. Те добавяли по няколко листа от нея в напитките си, които мигновено ставали удивително сладки. Затова я нарекли “ка-а-хе-е”, което означава медени листа или сладка трева. Известни са около 80 вида растения от този вид, но от тях само Stevia Rebaudian и други два вида, които са изчезнали, притежават качествата да се употребяват за подсладител. Най-големият консуматор в световен мащаб е Япония, която използва стевия като подсладител още от далечната 1954 година.

Стевията е богата на сладки гликозиди, които са наречени стевиозиди. Те участват в обмяната на веществата и спомагат за нормализирането на кръвната захар. Билката съдържа витамини А, С, В и минерали, пектин, фибри, аминокиселини, освен това в нея има калий, желязо, калций, магнезий и селен.

Редовната консумация на стевия нормализира нивата на кръвната захар и инсулина, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Има тонизиращо и укрепващо действие върху имунната система. Подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Бори се за понижаване на лошия холестерол, предпазва зъбите и венците от кариес, пародонтоза и други заболявания. Има противовъзпалително и антисептично действие, а успокоява нервната система. Силните й антиоксидантни свойства се справят успешно със свободните радикали. Билката прочиства тялото от отровите и шлаките от организма. За разлика от синтетичните подсладители стевията не предизвиква глад за въглехидрати.

Стевията е превъзходно природно средство за редовна здравна профилактика за хора от различни възрасти. След проведени изследвания е доказано, че заместването на захарта със стевия не само има благоприятен здравословен ефект върху организма, но също така дава отражение върху продължителността на живота. Например в Парагвай само 0,5 % от населението боледува от диабет, докато в България са 9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *