Топ 10 храни за детоксикация

Препоръчваме ви:

Дори и да се храним здравословно и да пием чиста вода, не можем да избегнем излагането на токсини. Замърсяването на вода, въздух, почва, води до висока степен на токсичност в нашите тела. Високото ниво на токсини в организма води до хронична умора, прекомерна слабост, възпаления, проблеми със синусите, храносмилателни разтройства, кожни проблеми, акне, обриви, изсушаване на кожата.

Детоксикацията е процес на изчистване на вредните вещества от вашето тяло, предпазвайки го от болести и спомагайки за поддържане на оптимално здраве.

1. Лимон – богат на витамини и антиоксиданти. Високото ниво на Витамин С е необходимо на организма, за да произвежда съединението глутатион – за детоксикация на черния ви дроб. Лимонът води до възстановяване на нормалните нива на ph в тялото.

2. Цвекло – съдържа бетаин и пектин, които защитават черния дроб и храносмилателната система от токсините. Поддържа и киселинно-алкалното равновесие на кръвта. Цвеклото е ценен източник на желязо, магнезий, цинк и калций, съдържа и множество фибри.

3. Зелен чай – с високо съдържание на антиоксиданти. Подобрява функциите на черния дроб. Консумацията на зелен чай пази органите здрави, поддържа тялото хидратирано и подпомага отстраняването на токсините от тялото.

4. Авокадо – подпомага пречистването на организма, а глутатиона блокира около 30 канцерогена, като подпомага черния дроб в детоксикацията от синтетични химикали. Намалява и риска от артрит, съдържа витамин К, който защитава черния дроб от свободните радикали. Съдържа и фибри.

5. Зеле – друга достъпна за детоксикация храна. Глюкозинолатите, съединения, съдържащи сяра, разрушават вредните химикали в тялото. Съдържа витамин С, фибри, които стимулират дейността на храносмилателната система, помагайки на организма по-бързо и лесно да изхвърля ненужните токсини.

6. Чесън – използва се за силно детоксикираща храна от древни времена. Съдържа съединения със сяра, които помагат в борбата с вредните бактерии и дрожди в червата, увеличава се производството на глутатион, който филтрира токсините от храната. Съдържа и витамин С, който стимулира имунитета и подпомага функционирането на черния дроб.

7.  Карфиол – с високо съдържание на фитохимикали, които се разграждат в червата, регулирайки действието на детоксикиращите ензими в организма. Освен това съдържа витамин С, както и витамин К – ключови съставки за нормалното функциониране на черния дроб.

8.  Джинджифил – две от съединенията в джиджифила насърчават детоксикацията чрез ускоряване на движението на храната в червата. Това помага за отделяне на токсините от дебелото черво, черния дроб и други органи. Подправката е подходяща и за хора, страдащи от затлъстяване на черния дроб, в следствие на прекомерна консумация на алкохол.

9.  Ленено семе – съдържа разтворими и неразтворими фибри, които помагат за детоксикация на организма. Спомага за премахване на токсини, холестерол, отпадъчни продукти, преработени от черния дроб. Богато е и на Омега-3 мастни киселини, подсилващи имунната система.

10.  Ябълки – съдържат фибри. Пектинът помага за предотвратяване на натрупване на плаки в кръвоносните съдове. Целулозата помага на храносмилателната система да придвижва по-бързо отпадните продукти. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *