Цинков оксид – здравословните му ползи за кожата – част 2

към първа част

7. Срещу екземи – локалните разтвори на цинковия оксид, са полезен помощник при екземи. Екземите също се получават в резултат от възпалителни процеси на кожата.

8. Редуцира бръчките – Естествените процеси на стареене предразполагат към образуване на бръчки и това е необратим процес. Цинковият оксид може обаче да помогне за намаляване на бръчките и да направи кожата ни да изглежда по-млада. Химичните свойства на цинковия оксид стимулират регенерирането на влакната и води до намаляване на появата на бръчки.

9. Пърхот – Цинковият оксид е лековит и за кожата на главата. Пърхотът е един от основните проблеми, засягащи скалпа, а прилагането на шампоани, съдържащи цинков оксид, спомага за намаляване и изчистване на пърхота.

10. UV защита – Слънчевата светлина има отрицателен ефект върху кожата, като я уврежда или дори причинява рак. Ето защо трябва да предпазим кожата си от вредните UV Лъчи. Цинковият оксид е едно от най-мощните вещества, използвани в козметиката за предпазване от слънчевото увреждане.

11. Стимулиране на регенерацията на кожата – цинковият оксид действа и като антиоксидант, като поддържа нормалната функция на кожата. Освен това ускорява заздравяването на кожата и зарастването на раните.

12. Херпеси  –  наблюдава се поява на мехурчета с течност по устните или около устата. Първоначално инфекцията може да започне в устата и когато не се лекува незабавно, може да избие и отвън. Според проведени изследвания, употребата на цинков оксид води до ускоряване на процесите на лечение, дори по-бързо от пациентите, лекувани с плацебо крем.

13. Обриви от пелени – изриването от употребата на пелени е много често срещан проблем при бебетата. Цинковият оксид е вашето решение. Той е безвреден за вашето бебе. Приложеният цинков оксид помага за лечението на бебешкия обрив, като създава бариера за разпространението му, както и ускорява заздравяването на възпаления участък.

14. Пигментни петна – цинковият оксид е вещество, което се препоръчва за защита на кожата. Колкото по-чиста е неговата концентрация, толкова по-голям резултат се постига от употребата му. Пигментните петна са едни от най-трудните здравословни кожни състояния. Доказано е, че по-мазни мехлеми със висока концентрация на цинков оксид, могат да помогнат да се намалят пигментните петна по вашата кожа.

Цинковия оксид може да се срещне в различни форми – най-често срещаната е кремът – той е подходящ при слънчеви изгаряния, рани, язви и за UV защита. Освен това се среща, като унгвент – при обриви от пелени, при раздразнена кожа; под формата на пудра – за локално лечение на повърхностния слой на кожата; под формата на спрей – при по-деликатните кожи.

Цинковият оксид е неалергичен и не запушва порите и обикновено е безопасен за употреба. Освен това свойствата могат да причинят алергични реакции като подуване или изтръпване при някои хора. Освен това, ако страдате от алергии, преди употреба на продукти със съдържание на веществото, се консултирайте с лекар.

Освен това, съществуват няколко състояния, при които трябва да се приема цинков оксид с повишено внимание: Вегетарианците не бива да приемат добавки с цинков оксид, при бременните – локалното третиране с цинков оксид е позволено, но същото не се отнася до добавките със съдържание не цинк; хора с храносмилателно разстройство не бива да приемат добавки с цинков оксид; не приемайте добавки с цинков оксид и когато сте гладни или пиете алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *