Вълшебството на чая

Препоръчваме Ви да опитате:

 

 

 

На пазара можете да видите много разнообразни типове чай, всеки със своите предимства. Някои от тях лекуват, други тонизират, трети зареждат с витамини. Вижте шест от най-полезните чаеве, които можете да опитате за тонус и здраве.

Черен чай

Черният чай е вероятно най-разпространения тип и заема 75% от общата световна консумация на чай. Той се прави от ферментирали чаени листенца от чаени храсти, които се запарват. Той е с лек горчив вкус и съдържа високи нива на кофеин, затова е препоръчително да не се консумира вечер. Растението Camelia sinesis се използва и за производството на други типове чай, които се различават по вкуса и степените на ферментация. Черният чай съдържа 40 милиграма кофеин на чаша чай, като сравнен с кафето, 50 до 100 милиграма, той е малко по-леко тонизиращ. Съставката съдържа високи нива на полифеноли, танини и различни антиоксидантни вещества. Понижава нивата на холестерола, повишава тонуса и е вкусен чай за закуска.


Зелен чай


Зеленият чай има по-мек вкус от черния. Сухите чаени листенца ферментират за по-кратко, като процесът на ферментация се стопира на някакво ниво. Зеленият чай съдържа по 25 милиграма кофеин на чаша чай. Той е богат на антиоксидантни вещества и спомага за отслабването. Спомага за намаляване на рисковете от сърдечно-съдови болести, но не е препоръчително да се пие вечер, заради съдържанието на кофеин в зеления чай.

Оолонг чай

 
Този тип заема нишата между черния и зеления чай що се отнася до ферментацията. Съдържа не много голямо количество кофеин на чаша, малко повече от зеления чай и много по-малко от обикновеното кафе. Спомага за здравословно отслабване и зарежда с енергия. Чаят съдържа ензим, който редуцира триглицеридите и затова е много здравословен. Листенцата от чаените храсти не се запарват с вряща вода, а с такава с температура 60-80 градуса по Целзий. Времето за запарване не бива да надвишава 3-5 минути, тъй като течността придобива лек горчив привкус.

Бял чай

Този тип напитка е особено ценен, тъй като се използват изсушени пъпки на растението. Те се берат преди да се развият листенцата, оставят се да се изсушат и се запарват. Частичките са с продълговата форма и сребриста разцветка, а запарката е със съвсем лек оттенък. Напитката от бял чай е с мек и приятен вкус. Тя е полезна за здравето заради всички качества на другите чаeве, но съдържа само 10-20 милиграма кофеин на чашка. Напитките от чаените храсти са полезни и за зъбите, тъй като танините предпазват от кариеси.

Ароматен комбиниран чай
 

Ароматичните напитки са запарки на типове чай, комбинирани с билки и подправки. Често за комбинациите се поставят канела, портокалови корички, лавандула, джинджифил, кокосови стърготини. Напитките осигуряват здравословните качества на чаевете, комбинирани с ароматите и вкуса на съставките в миксовете.


Билкови чайове

Тези запарки не са в истинския смисъл чаеве, но са много полезни и с широк спектър здравословни качества. Избягвайте миксове за отслабване, тъй като те обикновено съдържат лаксативи, които дразнят тракта и привикват организма, който спира да се грижи самостоятелно за процесите. Има билки, които са сравнително безопасни за употреба по няколко чаши на ден, но можете да прочетете за всяка съставка, за да знаете какво да избягвате. Полезни са ментата, шипката, лайката, маточината, мащерката и прочее.

Ройбос

 
Този чай се изработва от изсушените иглички на растение, което вирее единствено в Кейптаун, Южна Африка. Той не се пръска и не се добавят изкуствени вещества. Има силно антиоксидантно действие и многостранно въздействие върху здравето. Заради червения тон на запарката го наричат червен чай. Течността има много приятен вкус, с лек сладникав привкус. Ароматът на чая е пленителен, а заради това, че не съдържа кофеин, може да се пие в неограничено количество от деца и бременни, сутрин и вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *