Важни факти за калция и неговите функции

Повечето хора асоциират калция със здрава костна система, но съставката е важна също за състоянието на нервната система, за кръвосъсирването и за функцията на мускулатурата. Не е достатъчно обаче да пиете редовно хапчетата с калций, тъй като трябва да се погрижите за правилната му абсорбция от организма. В противен случай той няма да може да се усвои и да подпомогне функциите на системите.

– Нискомаслените млечни храни осигуряват повече калций от пълномаслените. Например 225 грама нискомаслено кисело мляко съдържа около 400 милиграма калций, а същото количество пълномаслено кисело мляко съдържа около 260 милиграма.

– Калцият се абсорбира най-добре през нощта, тъй като в тази част на денонощието паращитовидната жлеза и черният дроб са най-активни. Освен това съставката способства за по-добър сън, затова е добре да я пиете вечер.

– Макар минималната дневна доза за възрастен човек да е 1000 милиграма калций, най-добре е да взимате по 500 милиграма 2 пъти дневно, вместо цялата доза наведнъж. Организмът трудно се справя с толкова калций, затова съставката се усвоява най-добре на по-малки дози.

– Не трябва да взимате калций на добавки заедно с мултивитамини и желязо. За да се усвои калцият добре от организма, той трябва да се пие отделно от тях.

– Винаги пийте добавките с калций с голяма чаша вода. Освен това трябва да взимате съставката заедно с храната или малко след хранене. Това спомага за по-добрата абсорбация на калция от системата.

– Млечните продукти не са единствената опция за набавяне на калций с храната. Ако сте веган или не обичате мляко и млечни съставки, можете да похапвате тъмнозелени листни зеленчуци, бадеми, соя, които съдържат големи дози калций. Вижте повече за немлечните храни, които включват в състава си минерала тук

– Калцият има нужда от надежден партньор за по-добра абсорбация от организма. Най-добър в тази част е витамин D. Той спомага за формиране на хормона калцитриол. Можете да си набавите витамина по 3 начина, от слънчевата светлина, с храната и с добавки. Вижте как можете да си набавите съставката с храната тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *