Джоджен срещу възпаление и гъбички

Препоръчваме ви:

Джодженът, Mentha spicata, е многогодишно тревисто растение, което се използва най-често като подправка в супи и гозби. То представлява разновидност на ментата, която расте на териториите на Централна и Южна Европа. Среща се още с името мятва, гюзум и юзум.

В химичния състав на подправката се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган. В джоджена се съдържат още валин, аланин, серин, изолевцин, троптофан, глатаминова и аспарагинова киселина, както голямо количество ароматни масла, сред които ментол. В 100 грама от билката се съдържа 71.62 въглехидрати, 8.98 грама белтъчини, 4.24 грама мазнини и 335 калории.

Джодженът е много известен с антимикотичното си действие. Изследвания са установили, че неговото етерично масло има противогъбично и успокояващо действие. Билката се характеризира с отлична антиоксидантна активност, която отлага окислението на мазнините и редуцира образуването на вредни вещества. Подправката стимулира апетита с възбуждането на секреторната функция на червата и стомаха. Тя се използва при храносмилателни проблеми като повръщане, гадене, болки в стомаха и червата. С масло от джоджен може да се прави масаж, който има облекчаващо действие при силен стрес, мигрена и главоболие. При проблеми с венците се препоръчва да се прави гаргара с извлек от билката. Външно може да се използва за инхалация на дихателните пътища при поява на възпаление. Според изследвания чаят от джоджен е много полезен за жени, които произвеждат твърде много мъжки полови хормони. Това заболяване е известно под името хирзутизъм. Този хормонален дисбаланс може да причини козметични проблеми като натрупване на мастни депа под кожата и прекомерно окосмяване. Чаят от джоджен редуцира само нивото на свободния тестостерон, без да засяга общия тестостерон. В българската народна медицина етеричното масло от джоджен се използва при болки в сърдечната област, при простудни заболявания и проблеми с черния дроб и жлъчката. Билката има свойството да редуцира образуването на газове в червата и да предизвика разширяване на кръвоносните съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *