Здравословните ползи от броколите – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

Една отлична алтернатива, ако не ви харесва вкусът и миризмата на броколите, е да консумирате кълновете му. Покълналите семена на броколи са далеч по-мощен източник на хранителни вещества, отколкото зрелите броколи. В резултат на този факт, не е необходимо да се яде толкова много от зеленчука, за да се получат клиничните ползи от ключови терапевтични съединения, като сулфорафан.

Изследванията сочат, че дори малки количества от екстракт от кълнове на броколи имат силата значително да намаляват размера на тумори на млечната жлеза при плъхове, предизвикани от химически канцерогени.

Тридневни кълнове на броколите съдържат от 20 до 50 пъти размера на хранителните и здравословните вещества, открити в зрелите глави броколи и може да предложи достатъчно химически вещества за намаляване на риска от рак.

Освен вече изброените предимства, броколите доставят незаменими мастни киселини и фибри и стимулират бионаличността на минерали и протеини от други храни, които консумирате. Друго голямо предимство е, че не е задължително зеленчукът да бъде сготвен. Те могат да се консумират сурови, обикновено като добавка към салата, което ги прави супер здравословни.

Когато консумирате сурови зрели броколи, вие получавате само около 12% от общото съдържание на сулфорафан. Можете да увеличите това количество и да максимизирате ефекта при борбата с рака, ако съумеете да приготвите вашите броколи правилно. Най-добре е готвенето им на пара за около 3-4 минути. Така се премахва серния протеин, който деактивира сулфорафанът и запазва ензимът мирозиназа, който превръща глюкорафанина в сулфорафан. Сваряването или приготвянето в микровълнова фурна не са препоръчителни, тъй като това унищожава голяма част от мирозиназата. Можете да ги бланширате във вряща вода, но не за повече от 20-30 секунди, като веднага след това, ги поставете в студена вода, за да спрете процеса на готвене и да запазите веществата.

Основните здравословни ползи от броколите могат да се сведат до следното:

– Стимулиране на детоксикацията;

– Намаляване на възпалението, което е в основата на множество хронични заболявания;

– Борба с алергиите, благодарение на съдържанието на флавоноид, наречен кемпферол;

– Подобрява значително храносмилането и здравето на червата, благодарение на съдържанието на значителни количества фибри;

– Подкрепа на здравето на очите, благодарение на високите нива на лутеин, каротеноиди и зеаксантин;

– Помага на кожата ви да се възстанови по-бързо, заради съдържанието на сулфорафан;

– Осигуряване на важни витамини и минерали, включително магнезий, калций, протеини и витамин С;

– Помага за намаляване на нивата на кръвната захар, тъй като съдържа разтворими фибри и хром;

– Подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, помага предотвратяването на удебеляването на стените на вашите артерии. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *