Здравословно хранене – част 1

Препоръчваме ви:

Здравословното хранене не означава непременно ограничавания, да бъдете нереалистично слаби или да се лишите от храните, които обичате. По-скоро става въпрос да се чувствате добре, да имате повече енергия, да подобрите външния си вид, както и да стабилизирате настроението си. Ако се чувствате претоварени от всички конфликтни храни и диети около вас, не сте сами. Едни експерти казват, че определени храни са подходящи за вас, а други застават на противоположното мнение.

Всички знаем, че здравословното хранене помага, както да поддържате нормално тегло, така и да избегнете някои заболявания. Трябва да знаете, че едновременно с това, диетата повлиява на вашето настроение и на чувството да сте добре. Типичен европейски начин на хранене е  консумацията на червени и мазни меса, опаковани храни, бързи закуски и подсладени закуски. Всичко това е съпроводено от високи нива на стрес, депресии, раздразнителност.

Консумацията на повече плодове и зеленчуци, както и на домашно приготвена храна, подобрява настроението и спомага да се избегнат някои здравословни проблеми. 

Специалисти са разработили няколко основни типа хранене, които ще ви помогнат да преминете през объркването кои храни са вредни или полезни за вашия организъм, както и да се научите сами да създавате вкусна, разнообразна и здравословна диета.

Тип 1 – настройте се сами, за да успеете

За да се настроите към успех с хранителния режим, помислете за планиране на здравословна диета, като разделите плана на малки, прогресивни стъпки – като да добавите салата към яденето си поне един път на ден. Когато малките промени се превърнат в навик,ще продължите сами да правите здравословни избори.

– Приготвяйте повечето от храната, която ще консумирате – готвенето на повече ястия вкъщи, ще ви помогне да обръщате внимание на това, с какво се храните и да оказвате контрол върху нещата, които влизат във вашето меню.

– Правете правилните промени – когато премахвате от храната си нездравословните продукти, е много важно те да бъдат заместени със здравословни алтернативи. Заменете животинската мазнина с растителна, тъй като животинските мазнини повишават риска от сърдечни заболявания и влияят на настроението ви.

– Опростете нещата – вместо да се съсредоточавате твърде много върху броенето на калории, помислете за разнообразяването на храната си с пресни продукти. Съсредоточете се върху избягването на пакетирана храна и я заменете с повече свежи храни.

– Четете етикетите – много е важно да сте наясно с това, което се съдържа в храната ви, тъй като много производители крият големи количества подсладители или сол в пакетираните храни.

–  Обърнете внимание на това, как се чувствате след хранене – колкото повече здравословна храна има в яденето ви, толкова по-добре ще се чувствате.

–  Пиете голямо количество вода – водата помага на организма да се пречиства от вредните токсини, а дехидратирането създава здравословни проблеми – главоболие, липса на енергия, умора. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *