Зелен чай, напитка за здраве и младост

Препоръчваме ви:

Зеленият чай произхожда от Китай, но произходът му се свързва още с Япония и Южна Корея. Той се приготвя от листата на чаения храст. В днешно време той придобива все по-голяма популярност, както в Западна Европа, така и в Северна Америка, а в световен мащаб напитката е втората най-консумирана течност в света след водата. В зависимост в коя част на света се отглежда, вкусът му е различен. Можете да разберете повече за видовете чай тук.

Зеленият чай съдържа витамини В и С, минерали флуорид и алуминий, кофеин, танини. Откриват се есенциалните масла линалол, дихидроактинидиолит и р-винилфенол, хексенал, хексенол, фенилетил алкохоли, алдехиди и феноли. В напитката се съдържат около 35 % нискомолекулни полифеноли, най-вече флаволни маномери. От катехините се намират епикатехин-3-галат, епигалокатехин, епикатехин и епигалокатехин-3-галат.

Когато се консумира зелен чай е важно да се знае как се приготвя напитката и каква е дневната доза на консумация, за да има благоприятен ефект върху здравето. Обичайната доза е 200-300 милиграма дневно, а запарката се прави в гореща вода с температура не повече от 80 градуса, за да не се повредят съставките. Консумацията на зелен чай повишава тонуса и укрепва здравето. Той действа ободряващо и затова се препоръчва при преумора. Стимулира кръвообращението и поддържа нормалното функциониране на стомаха и сърцето. Има благоприятно действие върху отделителната система, укрепва опорно-двигателната система и действа положително на зрението и кожата. Съставките му прочистват кръвта от токсините и холестерола. Помага в борбата за намаляване на килограмите, тъй като неговите съставки участват в топенето на мазнините, но не бива да се консумира като заместител на редовните физически упражнения и здравословното хранене.

Препоръчва се зелен чай да се консумира от бременни жени, заради съдържанието на цинк в него. Съдържащите се катехини са много по-силни антиоксиданти, отколкото витамините С и Е. Регистрирано е, че напитката действа благоприятно и на пушачите, тъй като спомага за отделянето на натрупаните вредни вещества. Консумацията на зелен чай води до укрепване на стените на капилярите и защитава клетъчната ДНК от изменения, които могат да предразположат появяването на ракови заболявания. Особено добре действа при хора, които страдат от заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Много хора смятат, че напитката удължава живота. Експерти, които са изследвали съставките на зеления чай твърдят, че неговата редовна консумация води до удължаване на живота. Може да се използва като профилактично средство при кариес и за заздравяване на зъбния емайл, както и при лош дъх. Счита се за естествен природен антибиотик, тъй като има противовъзпалителни и бактерицидни свойства. Може да се употребява за премахване на странични ефекти от лечение с антибиотици.

Според изследвания прекомерната употреба на зелен чай може да причини отслабване на костната структура. Не трябва да се консумира от деца, тъй като може да влияе на ръста им, структурата и минералния състав в костите. Най-добре е те да заменят напитката с билкова отвара или чай ройбос, а ако консумират течността, тя трябва да се разреди с вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *