10 причини да не спите добре – част първа

Препоръчваме ви:

Недоспиването може много да ни навреди, макар често да чуваме как „от сън спомен няма” и как винаги има по-важно от него, то не бива да забравяме, че майката природа е на друго мнение, но ако сами саботирате съня си с някои навик, трябва много да внимавате.

1. Пили сте прекалено много

Това не се отнася само за алкохолните питиета, но на всички течности, които приемате преди лягане. Тъй като те се абсорбират по-бързо от организма и ходенето до тоалетна ще наруши съня ви, не приемайте алкохол преди да си легнете, макар да ви успива, защото той прави съня ви по-лек и неефективен. Опитайте се да ограничите течностите 3 часа преди да си легнете.

2. Взимате определени лекарства

Много лекарства могат да ви държат будни. Например някои болкоуспокоителни съдържат кофеин, който вместо да даде покоя на тялото след като е притъпил болката, ви кара да сте будни в леглото посред нощ. Същото правят и много антидепресанти, стероиди или лекарства за астма, затова взимайте тези лекарства няколко часа преди сън, ако е  възможно.

3. Стаята ви е прекалено топла или студена

Много хора увеличават отоплението преди да заспят, ако стаята е прекалено топла, тялото ви държи будни, ако стаята е прекалено студена също. Температурата трябва да е между 12 и 23 градуса, за да спите комфортно.

4. Взели сте душ преди лягане

Макар много хора да са придобили този навик, то той може да забави заспиването ви, защото топлите баня и душ преди лягане увеличава телесната температура. А ако искате топъл душ или излежаване във ваната го направете около два часа преди да си легнете.

5. Тренирали сте до късно

Ако тренировките ви са прекалено късно вечер, това е стимулиращо за тялото ви макар да ви уморява, но упражненията събуждат мозъка и затоплят тялото. А това влияе на съня ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *