4 странни начина, по които смяната на часовото време засяга вашето здраве

Преместването на стрелките на часовника назад всяка есен не само променя вашия график, но и дава отражение върху вашето здравословно състояние. Основният въпрос е дали допълнителните 60 минути, които получавате подобряват здравето здраве, или напротив, вредят му?

По-голямата част от изследванията се фокусират върху недостатъците в промяната на часовника през Март, които варират от продължително сърфиране в Интернет, когато се предполага, че трябва да работите, до увеличаване на броя на самоубийствата. Изследователите смятат, че промяната на времето през есента е по-благоприятния вариант. Вътрешните ритми на повечето хора не са точно 24 часа, а по-близо до 24,5 часа. Така че добавянето на време от деня е много по-добро за вашия организъм.

Но есенният преход се свързва с едно основно нещо – повече сън – все още разбалансирва вашия вътрешен часовник и може да повлияе на здравословното ви състояние. Докато се опитваме да вкараме тялото си в новия цикъл на сън-събуждане, то още живее в старото време и това предизвиква стрес.

Всичко казано до тук води до няколко основни здравословни проблема, породени от смяната на часовото време:

1. Риск от автомобилни катастрофи, се увеличават – всички знаем, че шофирането в сънливо състояние, е рискованo. Доказано е, че след смяната на времето, катастрофите се повишават с 7%. Повишаването на злополуките в сутрешния трафик е още по-голям – 14%. Часовата разлика влияе върху ефективността, като я понижава, познавателните ви способности също намаляват. Въпреки че не сте се лишили от съня си, биологичните ви ритми все още не са коригирани и това създава проблеми.

2. Шансовете за инфаркт намаляват. – Сезонът на стресът около празниците е официално при нас, но това дава възможност на почивка за организма ви от сърдечните натоварвания. Проучване сочи, че след промяната на времето през есента, сърдечните инфаркти са намалели с 21% , докато при смяната обратно на времето през март – са се увеличили с 24%.

Най-простото обяснение – пролетната смяна на времето нарушава цикъла на сън-събуждане, което води до възпаление, повишават се нивата на стрес за вашия организъм и от там – до по-големи рискове от натоварване на сърцето и предизвикване на сърдечни удари. Обратното, повечето почивка през есента, донася на тялото ви повече време за възстановяване, кръвното налягане спокойно може да се върне към нормалните за деня нива.

3. Подобряване на настроението – тъй като времето става по-студено, настроенията ни са склонни към „замръзване”. Виновни са тъмните сутрини, свързани с промяната на сезоните. Събуждате се преди зазоряване и това може да предизвиква депресии в по-уязвимите хора. Но в седмиците след смяната на есенното време, вашето време за събуждане може да се синхронизира с изгрева на слънцето, давайки ви тласък на настроението, макар и временно.

4. Промяна в качеството на съня – промяната на часовото време през есента ни дава един допълнителен час сън или може би не? Хората не се възползват от тези 60 минути, в действителност, внезапната промяна в графика, всъщност може да причини загуба на сън през седмицата, след като върнете часовника назад. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *