7 здравословни ползи от консумацията на краставици – част 2

към първа част

5.  Може да понижава нивата на кръвната захар – няколко теста, проведени върху животни, показват, че консумацията на краставици може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и да предотврати някои усложнения от диабета. Едно изследване при животни разглежда ефекта на различните растения върху кръвната захар. Според него, краставиците показват резултат към ефективно намаляване и контрол на нивата на кръвната захар. Друго проучване, проведено с животни, предизвиква диабет при мишки и след това на вече болните се дава екстракт от краставица. Резултатите са положителни и водят до отслабване на заболяването и по-ниски нива на захарта. В допълнение, краставиците са ефективни при намаляване на оксидативния стрес, а от там предотвратяват свързаните с диабета различни усложнения. Все пак, проучванията са все още на база животни, необходими са още изследвания, които да докажат тези влияния и върху хората.   

6.  Краставиците подпомагат храносмилането – яденето на краставици може да помогне за поддържането на редовната перисталтика на червата. Дехидратацията е основен рисков фактор, който причинява запек, тъй като може да промени водния баланс в организма и да затрудни преминаването на изпражненията. Краставиците са с високо съдържание на вода и стимулират хидратацята. Поддържането на хидратацията от своя страна подобрява консистенцията на изпражненията, предотвратява запека и поддържа редовността на изхожданията. Освен това, краставиците са богати на фибри, което подпомага регулирането на перисталтиката на червата. По-специално, пектинът, видът разтворими фибри, които помагат за увеличаването на честотата на движението на червата. Проучване върху 80 пациента, на които към основната храна, се добавя пектин, установява, че веществото ускорява движението на чревните мускули, което стимулира полезните бактерии в червата, отговорни за правилното храносмилане.

7. Лесно и полезно допълнение към вашия хранителен режим – с леко остър и освежаващ вкус, краставиците са често предпочитано допълнение към всичко, от салати, до сандвичи. Те се консумират, както в суров вид, така и консервирани. Те са приятна нискокалорична закуска, могат да бъдат подправени с хумус, зехтин, сол, салатен дресинг, за да придобият по-екзотичен вкус. С малко повече креативност, зеленчукът може да се използва по много различни начини. Например, печен чипс от краставици, тайландска салата от краставици, коктейл с краставици, лайм, ягоди и ментова вода, сорбет от краставици и мента, препечени на скара с кашкавал или козе сирене и много други.

За краставиците в резюме: Краставицата е освежаващо, питателно, невероятно гъвкаво допълнение към всяка диета. Тя е с ниско съдържание на калории, но за сметка на това, съдържа набор от много важни витамини и минерали, както и огромно количество вода. Консумацията на краставици води до много потенциални ползи за вашето здраве, като започнем от загубата на излишното тегло, преминем през балансирането на хидратацията на организма и регулацията на храносмилането и перисталтиката на червата и достигнем до борбата със свободните радикали, причинители на ракови заболявания и до уникалните свойства, водещи към подобряване на диабетно-болните, чрез намаляване на нивата на кръвната захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *