9 начина да премахнете захарта от храната си – част 1

Препоръчваме ви:

Шокиращ факт е, че средностатистическия човек приема по 22 чаени лъжички захар на ден – повече от три пъти над препоръчителното количество. И въпреки че никога не е смятана за здравословна храна, нови доказателства сочат, че захарта може да причини дори повече увреждания, отколкото се е считало до сега, особено що се отнася до диабет и сърдечни заболявания. Но да се отучите от употребата на захар, може да бъде трудно, тъй като се крие в много храни, а и повечето хора са пристрастени към нея.

Опасностите на сладкото

Захарта съдържа по 16 калории на чаена лъжичка. Това не изглежда застрашително количество, но в комбинация със стотици калории, без хранителни вещества, ситуацията е съвсем различна. Допълнителните калории повишават риска от затлъстяване, а от там предразполага към развитие на диабет.

Освен това захарта е свързана с нивата на глюкозата в кръвта, повишавайки ги първоначално, а после понижавайки ги, предизвиквайки умора, замъгляване на мозъчната дейност и раздразнителност.

Премахнете излишната захар от менюто си

Рафинираната бяла захар е най-често срещаният вид, който консумираме, най-често към кафето или печивата. Кръвта абсорбира тази проста захар бързо, причинявайки повишаване на нивата на глюкоза и инсулин, което може да всее хаос в тялото.

Рафинираната захар се използва и в други продукти, но повечето производители се стремят да прикрият съставката, изписвайки на етикетите си всевъзможни комбинации от подсладители.

Сладките неща, които можете да ядете

Типовете захар, които не бива да пропускате можете да откриете в натуралните храни, като фруктоза в плодовете и лактоза в млечните продукти. Например плодовете съдържат количество захат, което е в по-добра пропорция с количеството фибри и другите хранителни вещества в тях. Хранителните вещества притъпяват вредните ефекти от захарта.

1. Изкуствената захар не е решение

Да замените захарта с химически подсладители, като аспартам или захарин може да не е решение на проблема. Изкуствените подсладители дават сладкия вкус, който желаете, без да съдържат излишни калории, но това не води до засищане на вашия глад, а до изострянето му.

2. Не намалявайте количеството твърде рязко

Човешкият организъм е свикнал твърде много със сладките храни, че дръстичното ограничаване на захарта в менюто, може да предизвика някои реакции, като главоболия, раздразнителност и промяна на настроението. По-добре е да се откажете по-бавно, стъпка по стъпка, за да избегнете стреса на организма ви. Още една причина за постепенното премахване е, че по-бавните промени, траят по-дълго, особено при хора, които спазват диети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *