Да проверяваме гърдите си за бучки

Всички знаем колко страшен може да бъде ракът на гърдата и сме чували, че ако се открие навреме, лечението най-често е успешно. За да хванете на време потенциалните образувания, добре е да ходите редовно на лекар, но можете да проверявате гърдите си за бучки и у дома, например под душа. Особено важна е профилактиката, ако сте на възраст над 45 години.

Първа стъпка
Застанете пред огледало голи до кръста. Поставете ръце на хълбоците и изправете рамената. Огледайте всяка гърда за нейните размери, формата й и цвета й. Търсете признаци за промени по гърдите:

– трапчинки, набръчквания или издутини
– променена позиция на зърното, вдлъбване или вирване
– червени петна, обрив, болка или подуване

Втора стъпка
Вдигнете ръцете си и огледайте добре за промени по гърдите и зърната, които може би са видими в тази позиция.

Трета стъпка
Докато сте до огледалото, проверете за някакви секрети или течности, които могат да излизат от зърната, и които могат да са воднисти, белезникаво бели, жълтеникави или кръв.

Четвърта стъпка
Легнете в хоризонтална позиция и опипайте гърдите. С лявата ръка опипайте дясната гърда, а с дясната ръка проверете лявата гърда. Натискът трябва да е силен и плавен, с средния, показалеца и безименния пръст. Движенията трябва да са кръгови, върху зона от 2-3 сантиметра.

Покрийте цялата гърда, като най-лесно е да я проверите, като я разпределите на четири сектора и да обработвате всяка зона отделно. Движете се от ключицата в посока на корема и по широчината на гърдата. Можете да започнете от зърната и да се движите в кръг, като разширявате постепенно кръга отвътре навън. Можете да изпробвате и движения по вертикала с успоредни ивици. Опитвайте се да усетите тъканите в дълбочина и ако се налага започнете да натискате по-силно в зоните, в които не успявате да опипате добре. Ако опипвате добре тъканите, можете да усетите с пръсти ребрата.

Пета стъпка

В седнала или изправена позиция опипайте гърдата. Пръстите се плъзгат най-добре върху мокра кожа, затова много жени предпочитат да проверяват гърдите си под душа. Покрийте изцяло гърдите отново с движенията от стъпка четири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *