Деца срещу цигарения дим

Препоръчваме ви:

За шестнадесети пореден път Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания, организира международен конкурс за детска рисунка “Не на цигарите”. Конкурсът е част от международен проект, който включва вече България, Италия, Македония и Румъния. Голямата награда от състезанието е екскурзия в Рим, заедно с наградените деца от другите държави, които участват в конкурса. Според регламента в комисията, която оценява произведенията, участват художници, психолози и експерти, но са включени и 3 деца на възрастта на участниците, които са от училище с разширено изучаване на рисуване.

Право да участват в конкурса имат деца на възраст от 5 до 11 години. Крайният срок за изпращане на рисунките е 10.05.2012 година, а адресът е град  София, бул.”Академик Гешов” 15, Националния център по обществено здраве и анализи. Първа награда е екскурзия, а останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди. Журирането и определянето на рисунката победител ще се състои на 15 май 2012 година, в сградата на НЦОЗА.

Очаква се този проект да допринесе за развитие на творческите способности у децата, с насоченост по отношение на проблемите на опазване на здравето. Инициаторите имат за цел да обособят позитивни нагласи у децата по въпроса за здравословния начин на живот и готовност за избягване на тютюнопушенето. Те се надяват, че този конкурс може да привлече вниманието на обществеността и медиите по темата за здравето на децата и опасностите от тютюнопушенето в детска възраст.

По изчисления на Световната Здравна Организация над 1 милиард са възрастните пушачи, а повече от половината от децата са пасивни пушачи. Пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за общественото здраве, а основе източник на цигарен дим са хора от обкръжението – пушачи. Според проучване на Националния център по обществено здраве по-голямата част от учениците прекарват часове наред в среда с цигарен дим, а почти ¾ от анкетираните деца между 14 и 18 години са пушили цигара. Момчетата са пропушили средно на 12.2, а момичетата – на 13 години. Пушат 28.2 процента от учениците на 13-15 годишна възраст. Тези статистики имат за цел да алармират обществото за опасността за здравето на децата заради модела на подражание. Смята се, че децата на активни пушачи значително по-често се превръщат в активни пушачи. Освен това родителите – пушачи проявяват по-слаба отговорност по отношение на здравето си и това на децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *