Дизентерия

Дизентерията представлява остро инфекциозно заболяване, което може да нанесе сериозни поражения на стомашно-чревния тракт. Заболяването засяга всички възрастови групи, като най-засегнати са децата във възрастовата група от 0 до 4 години. Позната е и под името шигела, защото се причинява от бактерии, които са от род със същото име.

Заболяването се причинява от дизентерийната амеба чрез поглъщане. При него пациентът се заразява с малка форма на дизентерийна амеба, която става голяма след прекарана настинка или простудно заболяване. По време на растежа на бактерията тя живее в чревната кухина, а след това се премества при чревните власинки. Когато заболяването протича в остра форма, има вероятност тя да се засели в черния дроб или в мозъка. Инкубационният период на заболяването трае от 1 до 7 дни. То започва с отказ от храна, главоболие, силни коремни болки, повръщане, гадене, диария със слуз и кръв, а често с увеличаване на честотата на ходене до тоалетната. Болките в корема са в областта на пъпа или в лявата половина на корема. Болните имат бледа кожа, езикът им е обложен и сух, имат ускорен пулс. Температурата се покачва и може да достигне до 39 градуса. По този начин тялото губи много вода, в резултат на което се дехидратира. Разгарът на болестта протича в рамките на 4- 5 дни.

Диагнозата на заболяване се поставя като се направят микробиологични изследвания, които да докажат наличието на причинител. Бактерията се изолира с посявка на фецес върху диференцирана и селективна среда. Веднага след това се взима фекална проба, защото бактериите загиват бързо заради гнилостните процеси във фецеса. След това се правят и серологични изследвания. Дизентерията може да протече в лека, средно тежка и тежка форма. При тежката форма има изразена интоксикация, отпадналост, тежък диариен синдром и метаболитна ацидоза. По време на лечението се прилагат спазмолитици, антипиретици и лекарства против диария. Препоръчва се по време на лечението режим на легло и спазване на диета. След като пациентът бъде излекуван се препоръчва повишаване на здравната култура и контрол на хигиената в бита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *