Глухарчето, буренче с много ползи

Глухарчето е род многогодишни тревисти растения, Taraxacum, широко разпространени по света. Те са медоносни и много хранителни. У нас глухарчето е познато като радика и жълтурче, а често се смята за бурен, тъй като расте по поляни в градовете и селата. Странен е фактът, че то съдържа натурален растителен латекс. Латинското название на растението идва от старогръцкото „възпаление на окото“, тъй като именно очните възпаления са един от здравословните проблеми, които са били лекувани с латекса на глухарчето. Българското наименование „глухарче“ идва от опасността хвърчилката на плодосемките да попадне в ухото на човек и да предизвика временно оглушаване. За медицински цели се използва надземната част, коренищата и цветните кошнички. Освен като дрога и на салата, радиката се използва за направа на сладко и мед.

Една от най-полезните съставки е млечният сок, който се съдържа във всички части на растението. Дрогата от корени на глухарче съдържа тараксацин, церилов алкохол лактоцерол, който се съдържа в млечния сок на глухарчето, каучук, инозит, холин, манит. Тя включва дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, смолисти и слузни вещества, тритерпени, стерини, глицериди на олеиновата, палмитиновата, линоловата, церотиновата и други киселини. Корените съдържат високо количество инулин, който достига до 40%. Свежите крехки листа и свежите цветове съдържат лутеин и тараксантин, провитамин А, витамините С и В2. Макар да се струват на повечето хора еднакви, има повече от 11 разновидности на глухарчето, от което най-често се използва лечебното глухарче.

Макар за някои хора да е твърде крайно да ядат „трева“, глухарчето е страхотна идея за салата. Можете да оберете крехките листенца и да ги използвате нарязани със зеленчуци и подправки. Вкусът е леко горчив, но листата зареждат организма с витамини. Корените на глухарчето се използват за направа на заместител на кафето. Билката има жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо и пикочогонно въздействие. Може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време, без опасност от отравяне.

Дрогата и медикаментите от глухарче обикновено се използват заради свойствата си да подобряват функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Те се употребяват за лечение на чернодробни възпаления, заболявания на жлъчния мехур, жлъчни камъни, жълтеница. Билката има приложение при непълно усвояване на мазнините, анемия, използва се за диуретично средство, а също при при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Глухарчето има свойството да стимулира обмяната на веществата, да подобрява храносмилането, а освен това действа благоприятно за лечение на стомашни и чревни смущения, метеоризъм и запек. Някои хора го използват за активизиране на апетита, освен това е добро противоглистно средство. Външно се прилага срещу кожни заболявания и екземи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *