Гръмотрън срещу възпаление

Гръмотрънът, Ononis, представлява полухрастовидно растение, което се характеризира с изключително здрава коренова система. То се среща по сухи и песъчливи части, храсталаци и брегове до 1400 метра надморска височина. Класифицирани са 75 вида от билката като в България могат да се намерят 7 от тях. Среща се още с име волска спирка и магарешки трън, макар да няма общо с прочутата билка с това наименование. Най-разпространените видове в България са наведеният гръмотрън, козият гръмотрън и измамлив гръмотрън.

В химичния състав на билката могат да се открият гликозидите оноспин, ононид, ононин и онон, захари, дъбилни вещества, смоли, нишесте, мазнини, спинозин, сапонини, фитостерин, калий, калций, минерални соли, хетерозиди и малки количества етерично масло. Именно на гликозида ононид се дължи характерният сладък вкус на полезната билка.

Като лечебно средство се използват кората на корените и листата на гръмотръна, под формата на отвара и запарка. Растението е една от билките, които имат свойството да ускоряват процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните клетки и редуцират апетита. Именно поради този факт билката е много добра алтернатива на диетите. Чай от гръмотрън може да се пие в така наречените разтоварващи диети. Билката има потогонно, диуретично и слабително действие. Може да се използва при затруднения в уринирането, хипотония, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при сърдечна недостатъчност, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра, безплодие, шипове.

Гръмотрънът се използва при всякакви застойни процеси в организма, тъй като билката понижава артериалното налягане и редуцира проницаемостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за кръвоспиране на зони с хемороиди и разширени вени. Народната медицина препоръчва корените от растението на пациенти с ревматични и бъбречни заболявания и оток. Външно може да се използва при хронични кожни обриви и бяло течение. Възможно е при консумация на чай от гръмотрън да се получат стомашни киселини. В такива случаи приложението на билката трябва да се преустанови поне докато не преминат киселините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *