Хранителни навици, които подсилват чувството за глад

Препоръчваме ви:

 

Чувствате ли се гладни почти през цялото време? Може би сте придобили някои от тези вредни навици, които подсилват усещането за глад, дори когато организмът се е заситил напълно. Ако успеете да се отървете от тези привички, може би ще свалите част от онези килца, които се опитвате да редуцирате цяла зима. Вижте кои са те и как можете да изглеждате отново във форма без глад.

1. Билки и подправки

 

Горчица

Добавянето на горчица към храната стимулира секрецията на слюнка и храносмилателни сокове. Ето защо можете да я използвате за естествен подход за стимулиране на апетита, който се задейства независимо от това дали изпитвате чувство на глад или не. Ако обаче се борите с излишните килца, добре е да избягвате да консумирате горчица.

Куркума
Куркумата е подправка с ярък кехлибарен цвят, на която се дължи характерният жълт цвят на кърито. Използва се предимно в индийскатата традиционна медицина, за стимулиране на апетита и храносмилането.

Джинджифил
Джинджифилът се използва за стимулиране на апетита и намаляване на стомашните спазми. Той се използва за облекчаване на сутрешното гадене, а ако се нанася локално върху проблемни зони, може да облекчава болката и намалява отока. Подобно на горчицата и куркумата, подправката може да ви попречи в битката с наднормените килограми.

Магданоз

Той спомага за увеличаване на апетита и е полезен за хора които изпитват ревматоидни болки.

 

2. Не консумирате достатъчно протеини

 

Консумацията на храни, богати на протеини води до чувство за ситост. Направено е изследване, при което на определена група хора е намалено количеството на протеини, в резултат на което те консумирали повече храна, отколкото групата, на които са давали храна, богата на протеини. Най-добрите източници на качествени белтъчини са сварените яйца, бобовите и киселото мляко, които съдържат още полезни вещества, като пробиотици и витамини, както и минерали.

3. Питие преди вечеря

 

Консумацията на малко количество алкохол – да речем сухо бяло вино, преди хранене повишава апетита. Това твърдение се основава на факта, че повечето аперитиви са леко горчиви и съдържат сравнително нисък процент алкохол. Достигайки стомаха, те стимулират производството на храносмилателни сокове. Засега не е доказано дали определена алкохолна напитка стимулира повече апетита спрямо другите, но е добре да ги избягвате преди хранене.

 

4. Царевичен сироп

Царевичният сироп, особено ако е с повишено съдържание на фруктоза, е един от най-коварните подсладители. Съставен е от смес от евтина фруктоза и глюкоза, извлечена от царевично нишесте. Смята се за основния виновник за затлъстяването на хората в Съединените американски щати. За разлика от традиционните  захариди, царевичният сироп не включва потискащите апетита инсулин и лептин, което от своя страна вместо да потиска апетита го увеличава.

 

5. Комбинация от захар и сол

 

През последните няколко десетилетия производителите на храни са открили, че хората имат ненаситно желание за захар и сол, в резултат на което храните, които сега се произвеждат, съдържат огромни количества от тези съставки.

В момента повече сол се съдържа в зърнените храни, спрямо тази в пържените картофки, както и обратното – по-малко захар се съдържа във ваниловия сладолед, отколкото в соса за спагети. Като краен резултат се получава така, че консумацията на храна се е увеличила многократно. След преяждане със сладки храни, организмът веднага изисква хранене със солени храни, като противодействие, тъй като сладкото и соленото са два различни стимуланта на апетита. С това се обяснява защо след като сме преяли със солени храни, почти винаги можем да хапнем един сладък десерт.

6. Диетични храни

 

Спазването на диета не винаги дава гаранция, че тези храни няма да стимулират апетита. Проучванията показват, че изкуствените подсладителите в диетичните безалкохолни напитки увеличават желанието за храна. Въпреки че трябва да се направят още изследвания в тази област, специалистите съветват да се сравняват от етикетите на продуктите стойностите на компонентите, които са използвани за изготвянето им. Например може да сравните колко енергия ви дават диетичният и обикновеният продукт, какво е съдържанието на наситени мазнини, на захар и на сол, и така да направите правилния избор на продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *