Какво представлява серотонинът и как действа – част 1

Серотонинът е химично вещество, което има голямо разнообразие от функции в човешкото тяло. Понякога се нарича „щастлив химикал”, защото допринася за благоденствието и щастието.

Научното наименование за серотонина е 5-хидрокситриптамин или 5-НТ. Той се среща основно в мозъка, червата и тромбоцитите.

Серотонинът се използва за предаване на съобщения между нервните клетки, смята се, че е активен при свиване на гладките мускули и освен всичко друго допринася за благополучие и щастие. Като предшественик на мелатонин, той помага да се регулират циклите на съня и събуждането и вътрешния часовник.

Смята се, че играе роля в контролирането на апетита, емоциите и двигателните, когнитивните и автономни функции. Не е известно обаче дали серотонинът се отнася директно до тях и дали има цялостна роля в координацията на нервната система.

Изглежда, че играе ключова роля и за запазването на баланса на настроението. Ниските нива на серотонин са свързани с депресията.

Бързи факти за серотонина

* Серотонинът е важен химически елемент и невротрансмитер в човешкото тяло.

* Смята се, че той спомага за регулиране на настроението и социалното поведение, апетита и храносмилането, съня, паметта и сексуалното желание и функция.

* Може да има връзка между серотонина и депресията. Ако е така, не е ясно дали ниските нива на серотонин допринасят за депресията и дали депресията води до намаляване на нивата на серотонин.

* Лекарства, които променят нивата на серотонина, се използват за лечение на депресия, гадене и мигрена и те могат да играят роля в затлъстяването и болестта на Паркинсон.

Какво представлява серотонинът?

Серотонинът се създава чрез процес на биохимично превръщане, който съчетава триптофан, компонент на протеините, с триптофан хидроксилаза и химичен реактор. Заедно те образуват 5-хидрокситриптамин (5-НТ).

Серотонинът най-често се смята, че е невротрансмитер, въпреки че някои го считат за хормон. Произвежда се в червата и мозъка. Съществува и в тромбоцитите на кръвта и централната нервна система (ЦНС).

Тъй като се проявява широко в тялото, се смята, че влияе върху различни телесни и психологически функции.

Серотонинът не може да премине кръвно-мозъчната бариера, така че всяко количество серотонин, което се използва вътре в мозъка, трябва да се произвежда вътре в мозъка.

Функция

Като невротрансмитер, серотонинът освобождава сигнали между нервните клетки или невроните, регулиращи тяхната интензивност.

Смята се, че играе ключова роля в централната нервна система (ЦНС) и в общото функциониране на организма, по-специално стомашно-чревния тракт (GI).

Изследванията откриват връзки между серотониновия и костния метаболизъм, производството на кърма, регенерирането на черния дроб и клетъчното делене.

Серотонинът влияе върху повечето мозъчни клетки, както пряко, така и косвено.

Функция на червата: По-голямата част от серотонина се намира в стомашно-чревния тракт, където се регулира функцията и движенията на червата. Той също играе роля в намаляването на апетита по време на хранене.

към втора част

One thought on “Какво представлява серотонинът и как действа – част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *