Летните болести – какво да знаем, за да се предпазим – 1 част

Препоръчваме ви:

Всички знаем, че зимата е студена и предразполага към грип и простудни заболявания. Това далеч не означава, че трябва да спрем да се предпазваме, когато времето се затопли и настъпва лятото. Всеки сезон носи със себе си своите характерни особености и разбира се, заболявания. Съществуват достатъчно разновидности на летните заболявания, от най-досадни, като настинка, до смъртоносни. Ето защо е важно да знаете как да се предпазите и как да се справите, ако ви сполети летен „проблем”.

Най-общо казано насекоми или замърсена вода може да разпространи летните заболявания по-бързо и ефикасно, без дори да усетите, занимавайки се с любимите дейности или просто отпочивайки край морето. Ето 10 от най-често срещаните заболявания, за които трябва да знаете.

1. Ентеровируси – Никой не си помисля, какво може да ви донесе „голямата” вода, но всички с удоволствие й се наслаждават. Плуване в море, река или езеро може да доведе до поглъщане на ентеровируси, които са разпространени във водата от фекалното й замърсяване. Попадне ли веднъж в член от семейството ви, той ще се разпространи лесно в цялото ви домакинство. Симптомите варират от обикновена настинка до инфекция на сърцето или мозъка. В случай че сте бременна или кърмите, незабавно се консултирайте с вашия лекар, ако смятате, че сте се заразили с ентеровирус.

2. Лаймска болест – заболяване, което е свързано със заразяване от кърлеж и може да бъде с фатален край. Симптомите се проявяват между 3 и 30 дена след като сте ухапани от заразен кърлеж и включват треска, зачервяване, главоболие, гадене, болки в мускулите. Около мястото на ухапване се появява силно зачервено петно с диаметър около 5 см. За да се предпазите от това, винаги след разходка сред природата, проверете цялото си тяло и това на членовете от семейството обстойно, най-вече в областта на слабините. Колкото по-дълго престои кърлежът във вас, толкова по-голям е рискът от заболяване.

3. Марсилска треска – заболяване, което също се причинява от ухапване от кърлеж. След като бъдете поразени, на мястото се появява тъмно петно, което е покрито с коричка и доста често остава незабелязано. Съпровождащи симптоми са високата температура, отпадналост, гадене, главоболие, обриви, мускулни и ставни болки, зачервяване на очите. Ако не се вземат мерки в началния стадий, може да се достигне до по-сериозни последици, като увреждане на черен дроб, бъбреци, нервна система, появяване на кръвоизливи. Съветът е сходен с Лаймската болест, пълен преглед на всички, след прибиране от разходка.

4. Е-коли – отново с мръсната вода? Попаднали в канализационната вода, е-коли предизвикват невероятни храносмилателни разстройства, като може да доведе до дехидратация и съпътстващи усложнения. Най-често бактериите могат да попаднат в храната ви от закупени от магазина замърсени продукти, а това е доста разпространено явление. Освен това, за предпочитане пред обикновената чешмяна вода е консумацията на минерална. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *