Репей срещу косопад и язва

Репеят, Arctium Lappa, е двугодишно растение, което е разпространено в зоните с умерен климат в Северна Азия и Европа. То вирее предимно във влажни полски и предпланински райони, гори и храсталаци. Латинското му наименование означава “да се хвана”, което се дължи на това, че плодната му част има закривени кукички, с които много лесно се залепват за дрехите и козината.

В химичния състав на репея влизат витамини А, В1 и  В2, минерали кобалт, фосфор, силиций, калий, желязо, магнезий, цинк и хром. В растението се откриват протеини, инулин, органични киселини, горчиви, слузести, дъбилни и смолисти вещества. В неговия химичен състав влизат още стеариновата и палмитиновата киселина, фитостерини, етерични масло, гликозиди, танини и сапонини.

За лечебна цел се употребяват основно корените на едногодишното растение. Тези на двугодишното са кухи и нямат лечебни свойства. Още през 17-ти век е установено, че билката може да се използва при камъни в бъбреците, треска и подагра. Индианците от племената чероки и ирокези са използвали билката за пречистване на кръвта и за регулиране на нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Растението стимулира процеса на обмяна на вещества в организма и ускорява клетъчния растеж. Има дезинфекциращо, потогонно и диуретично действие. Вътрешно репеят може да се използва при язва на стомаха, ревматизъм, болести на ставите, диабет и артрит. Отварата от семената се препоръчва при симптоми на световъртеж. Външно растението може да се употребява при косопад, пърхот и акне, срещу наранявания и контузии, разширени вени, а също така може да се употребява на лапи при симптоми на подагра, ревматизъм и натъртвания. От репея може да се приготви масло, което е особено подходящо при косопад заради укрепващото си действие върху косата. Богатото съдържание на фитостероли се използва за укрепване на здравината на косъма и увеличаване на неговия блясък. Листата на репея могат да се използват при пациенти с изгаряния, като намалява времето за възстановяване на кожата. Също така билката не позволява да се развият бактерии и действа като бариера срещу влагата в раните.

Репеят трябва да се приема само по лекарско предписание и надзор. Той не трябва да се използва от кърмачки и бременни жени. При допир с него кожата може да се зачерви и да се раздразни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *