Сънна апнея – част 2

към част 1

Диагностицирането?

Ако имате симптомите, изброени до тук, вашият лекар може да ви посъветва да си направите тест за сънна апнея – полисомнография. Това може да се осъществи, както в специализирани центрове, така и в домашни условия.

Полисомнографията е многокомпонентно изследване, което по електронен път предава и записва специфични физически дейности, докато спите. Записите се анализират от квалифициран специалист по съня, за да се определи дали страдате от сънна апнея, или от друг тип разстройство на съня.

Ако диагнозата е апнея, то може да бъдете помолени за още изследвания на съня, за да се определи най-добрата опция за лечение на състоянието.

Как протича изследването по време на сън?

Ако сте в специализирана лаборатория за сън, ще бъдете настанени в собствена стая в центъра или в болницата. В близост до това помещение е и залата за мониторинг, където специалисти следят поведението ви и анализират случващото се.

Ще бъдете закачени за оборудване, което може да изглежда неудобно. Въпреки това, повечето хора не изпитват трудност при заспиване.

По-лесно преносимо оборудване вече е налично и за тестване в домашни условия, особено, ако при пациента има и допълнителни усложнения.

Какво се случва по време на изследването?

По време на проучването на съня, повърхностни електроди се поставят на лицето и скалпа и изпращат записани електронни сигнали към измервателното оборудване. Тези сигнали, които се генерират от мозъка и мускулната активност, след това се записват цифрово. Около гърдите и корема, се поставят колани, които измерват дишането. На пръста се поставя сонда, подобна на оксиметър, която да измерва количеството на кислород в кръвта.

Освен това се провеждат и други тестове за сънна апнея:

ЕЕГ – Електроенцефалограма – за измерване и записване на активността на мозъчната вълна;

ЕМГ – Електромиграма – за записване на мускулната активност, като потрепване на лицето, смилане на зъби, движение на краката и определяне на присъствието на REM етапа на съня. По време на сън REM често се появяват интензивни сънища, когато мозъкът претърпява повишена активност.

ЕОГ – Електро-окулаграма – за регистриране на движения на очите. Тези движения са важни при определяне на различните етапи на сън, особено при REM етапа.

ЕКГ – Електрокардиограма – за записване на сърдечния ритъм.

Поставяне на сензор за въздушен поток, който заснема движението на въздушната струя.

Поставяне на микрофон – който записва активността на хъркането.

Лечението?

Лечението на сънна апнея варира в зависимост от промените в начина на живот, като например загуба на тегло или промяна на позициите на тялото при сън, до СРАР терапия и хирургична намеса.

Възможно е да лекувате леки случаи на сънна апнея, като промените навиците си, например:

– Отслабване;

– Избягвайте алкохол и хапчета за сън;

– Промяна на позициите за сън, за да се подобри дишането;

– Спиране на цигарите – пушенето увеличава подуването в горните дихателни пътища, което влошава хъркането;

– Избягвайте да спите по гръб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *