Ускорете метаболизма си

Препоръчваме ви:

 

Метаболизмът има отношение за това колко бързо вашето тяло изгаря калории. Той играе ключова роля в поддържането на нормално телесно тегло. Ускоряването на метаболизма с цел отслабване не означава интензивни тренировки или супер строга диета. Важна роля в този процес оказват много фактори, включително гените, храненето и часовете сън.

Упражнявайте се редовно

Ако изключите от графика физически упражнения изпускате един от най-добрите методи за ускоряване на метаболизма. Не е задължително да ходите на фитнес, но трябва да сте включили в графика си някаква активност, която да е свързана с движение. Здравословният метаболизъм изисква движение и редовни тренировки – не трябва да се застоявате повече от два часа без да извършвате никакви интензивни движения, ако искате да ускорите метаболизма си.

Ето няколко прости идеи за поддържане на метаболизма:

– носете крачкомер и се стремете да правите по 10 000 крачки всеки ден
– забравете за асансьора, качвайте се по стълбите
– когато се почувствате изморени, отпийте няколко глътки вода
– разтягайте се редовно, дори ако работите на бюро, или се раздвижете с тези упражнения в офиса

– изпълнявайте упражненията в една тренировка с различен интензитет.

Хапвайте закуска

Започнете деня задължително с балансирана закуска, за да ускорите метаболизма. Според резултати от проведено изследване, хората, които са отслабнали с най-малко 12 килограма и продължават да поддържат нормално тегло пет или повече години, закусват всеки ден. Увеличаването на изгарянето на калории става чрез следните начини:

– тялото изгаря калории чрез усвояването и преработката на храната
– закуската може да увеличи нивото на енергията, което спомага за повишаване на количеството изгорени калории
– сутрешното хранене зарежда тялото със здравословно гориво след събуждане, по този начин организмът не изгаря енергия от мускулната тъкан

Закуската трябва да е богата на протеини. Редовното приемане на протеини е от решаващо значение на нормалната скорост на метаболизма, а и създава чувство за ситост. Избягвайте захарни храни, които могат да намалят нивото на кръвната захар и да задоволят глада ви за момента, но почти веднага ще се почувствате гладни отново.

Спете достатъчно часове

Лишаването от редовен сън повишава количеството хормони, които стимулират апетита, в резултат на което метаболизмът се забавя.  Когато организмът не си е отпочинал, намалява и желанието за движение. Препоръчва се от седем до осем часа спане на нощ. Лишаването от сън води до повишаване на хормона на глада, грелин, като по този начин се повишава консумацията на захар и рафинирани въглехидратни продукти.

Силови тренировки

Упражненията, при които се изграждат мускулите, понижават кръвното налягане, холестерола, нивата на стрес и ускоряват скокообразно скоростта на метаболизма. Колкото повече мускулна маса има тялото, толкова по-бързо то ще изгаря излишните калории.

Пийте повече чай

Чаят не само осигурява антиоксидатни съставки, но и подсилва метаболизма. Флавоноидите и танините са полезни за здравето, а полифенолите стимулират метаболизма. Най-добре е да пиете поне по 2-3 чашки зелен или оолонг чай на ден.

Включете подправки в храната си

Консумацията на определени подправки може да ускори метаболизма. Такива подправки са лютивите сосове, горчица, люта чушка, салса и уасаби. Те ще увеличат метаболизма в продължение на часове след тяхната консумация.

Релакс и спокойствие

Стресът може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания и да редуцира скоростта на метаболизма. Според специалисти по време на стрес организмът задържа калориите и складира енергия във формата на мазнини. Така дори и да тренирате редовно, телесното ви тегло може да се повишава. За да релаксирате от ежедневния стрес от работата, отпуснете се и дишайте бавно, разходете се, отидете на мазаж, почетете или пуснете хубава музика.

Пийте много вода

Пиенето на вода увеличава скоростта, с която се изгарят калориите. Пиенето на вода и консумацията на храни, които съдържат в себе си вода, могат да ви накарат да се чувствате по-сити, както и да предотвратят преяждането по време на хранене. Много експерти в сферата на храненето твърдят, че много често, когато смятаме, че изпитваме глад, всъщност изпитваме жажда.

Яжте повече омега-3

Консумирайте храни, които са богати на омега-3 мастни киселини. Те играят ключова роля в изгарянето на калориите, балансират кръвната захар и ускоряват метаболизма, понижават кръвното налягане, а според клинични тестове намаляват риска от сърдечен удар с 19-45%.

Консумирайте полезни въглехидрати

Консумирайте храни, които съдържат от добрите въглехидрати. Такива храни са картофи, черен шоколад, кафяв ориз и други. Храните, които съдържат от лошите въглехидрати, като бял ориз и рафинирани храни, понижават нивото на кръвната захар, което кара организма да се чувства гладен. Лошите въглехидрати могат да повишат кръвното налягане, нивото на триглицеридите и да понижат нивото на добрия холестерол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *