Жаждата е сигнал, но как да го разчетем правилно

Усещането за жажда е мозъчен сигнал за това, че в кръвта се е повишило съдържанието на соли и тази концентрация трябва да се разреди.

Но важно е не просто да се пие, а да се пие правилно. Наднорменото количество течност влошава храносмилането и създава допълнително натоварване върху сърдечно-съдовата система и бъбреците, а води и до бърза умора.

Колко течности са необходими за поддържането на водно-солния баланс?

• При минимално физическо натоварване – 2,5-3 литра течности (заедно с тези, приемани чрез храната),
• при физическа работа със средна тежест – до 5 литра,
• а при тежка работа на открито – до 6,5 литра.

Не забравяйте за ябълките и останалите плодове. Ако сте изяли половин килограм ябълки, това се равнява на около половин литър течност.

Специалистите препоръчват на хората, които живеят в региони с по-топъл климат, да пият чай, а не вода, защото той увеличава отделянето на слюнка и премахва сухотата в устата. Също така да добавят към водата плодови и зеленчукови сокове или техните екстракти.

Мнозина предпочитат да задоволяват жаждата си с минерална вода. Но тя не е препоръчителна при заболявания на храносмилането, сърдечно-съдовата и пикочната система, а също така при нарушения в обмяната на веществата. По-високото съдържание в нея на някои минерали може да има нежелателни последици.

Затова – не забравяйте да употребявате прясна питейна вода или т.нар. изворна вода, като не ги заменяте изцяло с минерална, която оказва лечебен ефект само при нейното правилно дозиране.(а)

източник:здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *